BABIĆ: Dug za Telekoma manji za 250 miliona evra
Foto: Zorana Jevtić

Dividende nesmetano isplaćivane

BABIĆ: Dug za Telekoma manji za 250 miliona evra

InfoBiz -
Za godinu dana poslovanja, dug se smanjio u 2013. na 51,7 milijardi dinara, u 2014. godine dug se i dalje smanjivao, i u ovom trenutku, Telekom ima dug od 41 milijardu dinara, rekao je Babić ocenio da je smanjivanje dugovanja pokazatelj domaćinskog i kvlitetnog poslovanja

BEOGRAD - Kompanija Telekom Srbija je u prethodne dve godine smanjila dug za preko 250 miliona evra, a pri tome je kontinuirano ulagala i nesmetano isplaćivala dividende akcionarima, izjavio je danas šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić.

Babić je u skupštinskoj raspravi povodom izmena Zakona o privrednim društvima, kojima se ovoj kompaniji omogućava da ne mora da poništvi svoj paket akcija od 20 odsto vlasništva, koji je pre tri godine otkupio od grčke kompanije OTE, precizirao da dug Telekoma u ovom trenutku iznosi 41 milijardu dinara.

"Za godinu dana poslovanja, dug se smanjio u 2013. godini na 51,7 milijardi dinara, dok se i tokom 2014. godine dug i dalje smanjivao, i u ovom trenutku, kompanija Telekom ima dug od 41 milijardu dinara", rekao je Babić.

On je ocenio da je smanjivanje dugovanja pokazatelj jednog domaćinskog, korektnog i kvlitetnog poslovanja."To su pokazatelji koji traže aplauz i u Narodnoj Skupštini, podršku menadžmentu, kao i vladi koja je takav menadžment i postavila”, istakao je on.

Babić je saopštio da je s jedne strane dobit povećana sa 11,3 na 16 milijardi dinara, a da su se s druge strane smanjila dugovanja za te dve godine za preko 250 miliona evra uz plaćanje dividendi i investicija.

Prema njegovim rečima, u 2013. odobreno je i isplaćeno 7,6 milijardi dinara na ime dividendi, a prošle godine na osnovu rezultata poslovanja odobreno je 10,5 milijardi dividendi akcionarima čija se isplata planira do kraja januara 2015.godine.

"Od ukupno 18,1 milijarde dinara državi je pripalo 13,1 milijardu dinara, a ostalo malim akcionarima. Neprihvatanjem ovakvog zakona o privrednim društvima, da li smo spremni da se odreknemo i dela dividendi, da li smo spremni da ih zaboravimo, izbrišemo ili bacimo", upitao je Babić komentarišući amandman opozicije "briše se" na izmene Zakona o privrednim društvima.

Babić je takođe ukazao da je Telekom posle pada broja korisnika u periodu od 2008. do 2012. godine uspeo da stabilizuje korisničku bazu korisnika mobilne telefonije.

On je zaključio da su predložene izmene Zakona o privrednim društvima dobre i da će dobiti podršku vladajuće Srpske napredne stranke.Prethodno, Odbor za privredu nije prihvaio nijedan od predloženih amandmana na te izmene.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track