ROK 12. MARTA: Srbija da dostavi plan za Srbijagas
Foto: Dado đilas

Zahtev Energetsle zajednice

ROK 12. MARTA: Srbija da dostavi plan za Srbijagas

InfoBiz -
Energetska zajednica upozorava da bi neusklađivanje sa evropskim propisima operatera gasa - Srbijagasa i Jugorosgasa, moglo da se odrazi na pregovore o prijemu Srbije u EU, te ukazuje da će to usklađivanje biti merilo za otvaranje pregovora u domenu energetike

BEOGRAD - Energetska zajednica zatražila je od Srbije da do 12. marta dostavi novi plan za resturkturiranje Srbijagasa, pošto sadašnji nije usklađen s propisima EU.

Ovo je danas izjavio zamenik direktora Sekretarijata te organizacije Dirk Bušle.

Energetska zajednica upozorava da bi neusklađivanje sa evropskim propisima operatera gasa - Srbijagasa i Jugorosgasa, moglo da se odrazi na pregovore o prijemu Srbije u EU, te ukazuje da će to usklađivanje biti merilo za otvaranje pregovora u domenu energetike.

Bušle je rekao da je prošle sedmice Sekretarijat Energetske zajednice uputio Ministarstvu rudarstva i energetike ocenu plana za restrukturiranje Srbijagasa. "Nažalost, (i uprkos ranijim preporukama Sekretarijata) plan u ovoj fazi nije dovoljan da bi se otklonilo kršenje propisa Energetske zajednice", dodao je Bušle.

Vlada Srbije je krajem decembra 2014. prihvatila plan za restrukturiranje Srbijagasa kojim se to državno preduzeće pretvara u holding sa dve jedinice - za transport i za snabdevanje gasom. Sekretarijat Energetske zajednice, u okviru koje se zemlje-kandiati pripremaju za člastvo u EU u oblasti energetike, zatražio je od Srbije da dostavi detaljan akcioni plan koji će obezbediti da pravno i funkcionalno razdvajanje operatera sistema za transport gasa potpuno uskladi s propisima Energetske zajednice najkasnije do 30. juna 2015.

Bušle je podsetio da bi u suprotnom mogla da se pokrene procedura protiv Srbije koja bi u tom slučaju mogla da se suoči sa sankcijama. "Neusklađenosti moraju biti uklonjene do 1. jula 2015. Ako to ne bude slučaj, Sekretarijat je pozvan da pokrene proceduru u okviru koje bi moglo da se utvrdi da Srbija ozbiljno i kontinuirano krši obaveze iz Ugovora (o Energetskoj zajednici). Dalje nastavljanje neusklađenosti bi moglo voditi uvođenju sankcija", rekao je Bušle. Upozorio je da će, ako bude odstupanja od Trećeg energetskog paketa posle 1. jula 2016, doći do toga da se operaterima ne izda licenca za upravljanje gasovodima što će uticati i na njihove dozvole za rad. Plan za Srbijagas, kako je naveo, predviđa pravno razdvajanje delatnosti u toj kompaniji tako što će sektor koji se bavi prenosnim sistemom postati filijala u okviru holdinga Srbijagas, ali ne predviđa funkcionalno razdvajanje. Bušle je ocenio da je pravno razdvajanje lakši deo, da je Jugorosgas to uradio, a da iznenađuje to što Srbijagas nije već to sam uradio. Dodao je da plan, međutim, "ne priprema teren" za razdvajanje delatnosti u skladu sa Trećim energetskim paketom.

"Naprotiv, postavlja nelegalne preduslove, tako što se rokovi (za razdvajanje u skladu sa Trećim energetskim paketom) povezuju sa 'izgradnjom novog pravca snabdevanja', odnosno alternativne trase u odnosu na (jedinu) postojeću, preko Ukrajine i Mađarske", rekao je Bušle.

Precizirao je da, bez obzira na to što se odustalo od projekta izgradnje gasovoda Južni tok, takvo povezivanje nije dozvoljeno Trećim energetskim paketom. "Takođe, u primeni plana potrebno je otkloniti i sva potencijalna kršenja evropskih pravila, poput zabrane državne pomoći", rekao je Bušle.

Ministarski savet Energetske zajednice je septembra 2014. pozvao Srbiju da razdvoji delatnosti u Srbijagasu u skladu sa evropskim propisima, što je obaveza iz Drugog energetskog paketa koju je trebalo da ispuni 2007. godine.

"Postaje sve očiglednije da će se neusklađivanje Srbije sa zahtevim Energetske zajednice u vezi sa Srbijagasom i Jugorosgasom tretirati kao merilo za otvaranje pristupnih pregovora, odnosno da će blokirati pregovore u domenu energetike", upozorio je Bušle. U Energetskoj zajednici su rekli da nisu ocenjivali plan za reorganizaciju Elektroprivrede Srbije (EPS), koji je Vlada Srbije odobrila krajem 2014. godine.

(Beta/Euractiv)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja