BITKA ZA BALKAN: Umesto Rusa grejaće nas Amerikanci?
Foto: Reuters

Zainteresovani za investiranje

BITKA ZA BALKAN: Umesto Rusa grejaće nas Amerikanci?

InfoBiz -
Tamo gde vlasti budu uspešno pružale pravnu bezbednost stranom investitoru, američki biznismeni će vrlo rado doći, poručeno iz Nemačkog maršalovog fonda

BEOGRAD - Američki poslovni svet zainteresovan je za ulaganja u zapadni Balkan, ali za veći angažman američkog kapitala potrebno je temeljno sprovodenje tržišnih i pravosudnih reformi u svakoj od zemalja jugoistočne Evrope, izjavio je američki senator Kristofer Marfi.

Interesovanje kompanija iz SAD za zapadni Balkan bila je jedna od tema na jučerašnjem skupu u Nemačkom maršalovom fondu na kom je Marfi odgovarao na niz pitanja o američkoj politici prema jugoistocnoj Evropi, prenosi Glas Amerike."Američki ulagači su spremni da investiraju u različite industrijske sektore, ali pod okriljem efikasne vladavine prava i vidljive predanosti borbi protiv i poslednjeg traga korupcije u tim zemljama. Tamo gde vlasti budu uspešno pružale pravnu bezbednost stranom investitoru, američki biznismeni će vrlo rado doći", rekao je Marfi.Demokratski senator se zalaže za energetsku nezavisnost zapadnog Balkana, naročito u odnosu na Rusiju. Posle otkazivanja projekta izgradnje Južnog toka, energetska situacija je otežana, navodi Marfi.

Grade terminal u Hrvatskoj?

On je, međutim, ponudio neka dugoročnija rešenja: "Amerika sve više izvozi tečni gas i naftu i mogla bi da postane alternativni snabdevač na području Balkana. Tačno je da je potrebno rešiti transport američkih energenata do Balkana, ali već su toku pregovori o izgradnji potpuno novog terminala u Hrvatskoj”.Postoji i mogućnost razvijanja domaćih energetskih resursa, u čemu bi SAD takođe bile spremne da pomognu, nastavio je Marfi."Bilo da je reč o obnovljivoj energiji, naftnim izvorima, geotermičkim izvorima, pa čak i o mogućoj eksploataciji nafte iz škriljaca u samom regionu. Evropljani oklevaju da se bave takvom tehnologijom, međutim uspeh eksploatacije nafte i gasa iz škriljaca u Americi nije samo u malim troškovima proizvodnje, već i u tome što je ekološki bezbedna. Američka tehnološka pomoć je na raspolaganju", dodao je on. Marfi ne isključuje ni nuklearne elektrane, poput one koju kompanija Vestinghaus gradi u Bugarskoj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track