Najnovije vesti

Sertić: Hitno menjati svest o stečaju
Foto: Dado Djilas

Reforme što pre

Sertić: Hitno menjati svest o stečaju

Biznis
17:58h
Ministar je dodao da su raspodaje u stečaju kao opšte pravilo prošlost i da su pomoć i saniranje stečajnih dužnika budućnost koju gradimo

BEOGRAD - Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da se predstava koju imamo o stečaju mora hitno menjati."Nastojimo da se potpuno reformiše ta oblast. Želimo da stvorimo uslove da stečaj bude lek za poslovno oživljavanje preduzeća koja imaju strukturne probleme koje ne mogu sama da reše, a imaju radni ili bilo koji drugi kapacitet koji može da ih pokrene", rekao je Sertić.

On je dodao da su raspodaje u stečaju kao opšte pravilo prošlost i da su pomoć i saniranje stečajnih dužnika budućnost koju gradimo.

Prema njegovim rečima, Agencija za privatizaciju priprema dokumentaciju i uskoro će biti raspisani javni pozivi za preduzeća koja se nalaze u grupi od 502 državna preduzeća koja čekaju kupce. "Do kraja nedelje imaćemo prva preduzeća", rekao je Sertić.

On je istakao da je važno da se sve pripremi da bude ispravno, da se potencijalnim kupcima kroz prodajnu dokumentaciju obezbede kompletni podaci o poslovanju subjekta privatizacije. Ministar privrede je istakao da će za 5.000 radnika koji će u postupku stečaja ostati bez posla, Vlada Srbije je usvojila program na osnovu kojeg će biti isplaćena otpremnina, i on se odnosi i na sva preduzeća koja su u postupku privatizacije.

U budžetu za 2015. godinu Vlada Srbije obezbedila 16 milijardi dinara za socijalne programe, rekao je Sertić i izneo uverenje da "radimo pravu stvar za našu državu i narod".

Upitan da li je tačno da Medjunarodni monetarni fond zahteva da se strateškim partnerima ne nude subvencije za nova radna mesta i poreske olakšice, već u obzir dolazi samo otpis dugova, Sertić je istakao da ekonomske reforme koje se sprovode nisu u suprotnosti sa onim o čemu se sa MMF-om svakodnevno razgovara i da MMF "pozitivno ocenjuje naše napore".

Prema Sertiću, podsticaji su, posebno u ovoj fazi razvoja privrede, neophodni, i ne smemo da dozvolimo da neke kompanije koje su zainteresovane da ulažu odu u drugu zemlju zato što ona daje podsticaj, a mi ne. "Zato pripremamo uredbu o podsticajima koja se odnosi na sve one koji žele da ulažu u privatni sektor, koja će imati i dimenziju regionalnog razvoja", rekao je Sertić.

Upitan za planove poslovanja EPS, "Srbijagasa", "Železnica" i "Puteva Srbije", koji prema uslovu MMF treba da se reformišu, Sertić je rekao da sva ta četiri javna preduzeća planiraju rast prihoda u ovoj godini i u skladu sa uputstvom ministarstva smanjili su i poslovne rashode.

Na osnovu poslovnih planova koje pratimo svih javnih preduzeća za ovu godinu biće ostvarene uštede u subvencijama za oko 15 odsto, pri čemu će sumarni finansijski rezultat kod svih javnih preduzeća (neto dobit/gubitak) biti poboljšan za oko 36,2 milijarde dinara, što znači smanjenje kumulativnog gubitka upravo za taj iznos, rekao je Sertić.(Tanjug/Politika)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...