Zbog pada prometa, trgovci će morati da smanjuju marže

Zbog pada prometa, trgovci će morati da smanjuju marže

InfoBiz -
U analizi "Tekuća privredna kretanja u Srbiji navedeno je da bi ublažili negativne tendencije u maloprodajnom prometu morati da spuste svoje marže

BEOGRAD - U martu treba očekivati umereni rast maloprodajnog prometa, ali to neće promeniti dosadašnje negativne zakonomerne tendencije u kretanju prometa robe u trgovini na malo u Srbiji, ocenio je Institut za tržišna istraživanja (IZIT) iz Beograda.

U analizi "Tekuća privredna kretanja u Srbiji"u izdanju IZIT, navedeno je kako će trgovci, "da bi bar malo ublažili negativne tendencije u maloprodajnom prometu... morati da pristupe spuštanju svojih marži, odnosno odricanju dela profita, inače će se obrt kapitala biti dodatno usporen i spustiti na niže nivoe".

IZIT je analizirao i maloprodajni promet po regionima, pa je na severu Srbije u februaru zabeležen realni umereni rast prometa robe od 5,9 odsto u odnosu na januar, dok je na jugu zemlje registrovan oštar pad od čak 24,8 odsto.U Vojvodini je registrovan porast maloprodajnog prometa robe od 3,2 odsto mereno u stalnim cenama.

U februaru je posle januarskog opšteg pada, registrovano osetan pad maloprodajnog prometa, pa je on u trgovini na malo u februaru smanjen za 5,8 odsto u stalnim cenama, u odnosu na stanje iz januara.Na godišnjem nivou (februar 2012./februar 2011.) maloprodajni promet je, takođe, zabeležio negativnu dinamiku po stopi od 6,2 odsto.

Kumulativno, tokom dva meseca ove godine u odnosu na isti vremenski interval 2011.promet robe u trgovini na malo je smanjen za 4,7 odsto.

IZIT ocenjuje kako je "ionako nizak maloprodajni promet u prvom mesecu ove godine dodatno redukovan u februaru, što govori o niskoj kupovnoj moći stanovništva i atmosferi neizvesnosti koje vlada na srpskom tržišnom prostoru".

"Ta atmosfera povećava oprez stanovništva prilikom trošenja skromnih primanja, čime indirektno utiče i na negativnu dinamiku maloprodajnog prometa preko slabije izražene lične potrošnje".

U februaru je zabeleženi rast prosečnih neto zarada, ali ni taj rast plata, na šta je delom uticala i sezona posle januarskog "izduvavanja" prenaduvanog decembarskog balona, nije uspela da "razdrma" promet u trgovini na malo, navedeno je u izveštaju IZIT.

"To se upravo objašnjava ambijentom neizvesnosti, ali i ledenim danima u februaru, koji su sigurno uticali na značajno slabiju pokretljivost stanovništva i njegovu usmerenost na nabavku elementarnih proizvoda za egzistenciju bez nekih većih odlazaka u kupovine šireg spektra proizvoda," zaključio je IZIT.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track