NEČUVENO: Hamovićev čovek prodaje struju iz EPS
Foto: Marina Lopicic

Tajkun ubacio krticu u državno preduzeće

NEČUVENO: Hamovićev čovek prodaje struju iz EPS

InfoBiz -
Direktor srpske kompanije za snabdevanje postao Tomaž Orešič, bivši menadžer firme EFT, koja se obogatila na trgovini energijom sa EPS

BEOGRAD - Nadzorni odbor „Elektroprivrede Srbije“ nedavno je postavio Tomaža Orešiča za izvršnog direktora za snabdevanje električnom energijom iako je reč o dugogodišnjem najbližem saradniku Vuka Hamovića, vlasnika kompanije EFT, koja se obogatila mahom na trgovini strujom sa EPS.Orešič je izabran na predlog generalnog direktora EPS Aleksandra Obradovića, a s funkcije koju je dobio određivaće cenu po kojoj srpska kompanija prodaje struju građanima i drugim kompanijama, uključujući i EFT.Dva direktora prodajeOdluka Nadzornog odbora EPS utoliko je problematičnija jer je za isti posao imenovao dvojicu direktora, pa će se pored Orešiča trgovinom struje, ali na veliko, baviti i Dragan Vlaisavljević, doskorašnji direktor Direkcije za trgovinu. On je taj posao obavljao sam, neki kažu uspešno, pa je zbog toga nejasno zašto je EPS u eri najavljenog smanjenja duplih funkcija uradio suprotno, i to kad ima još 600 direktora.Izvor Kurira iz tog preduzeća kaže da angažovanje Orešiča ne treba da čudi jer EFT kao prodavac ima interes da ubaci svog čoveka u srpsku kompaniju, tim pre što zbog šteta od poplava EPS neće moći da proizvede potrebnu količinu struje.- EFT je godinama unazad naš glavni trgovinski partner, struju nam je prodavao, ali i našu kupovao radi preprodaje na berzi. Doskora je imao vrlo povoljnu poziciju unutar EPS jer je uspevao da kupi struju po jeftinijoj tarifi nego druge kompanije, dok nam je električnu energiju prodavao skuplje od svih drugih trgovaca - objašnjava naš sagovornik. On dodaje da je do poremećenih odnosa došlo u vreme poplava, kada je EFT pokušao da ovu nezgodu iskoristi i zatražio 80 evra za megavat neplanske nabavke, što je bilo dva do tri puta skuplje nego što je struja dobijena od BiH i Crne Gore.

Izabrao problematičnog saradnika... Obradović
Izabrao problematičnog saradnika... Obradović

Pritisak lobista- Postoje naznake da će se ta situacija postavljanjem Orešiča popraviti i da je EFT za njegovo postavljanje lobirao. S druge strane, nejasno je zašto se imenuju dva čoveka za trgovinu strujom u eri kada se na sva zvona priča da se smanjuje broj direktora - tvrdi naš sagovornik. Vuk Hamović nije želeo da odgovori našem listu da li je lobirao za postavljenje Orešiča.

Elektroprivreda SrbijeOREŠIČ ODREĐUJE PRODAJNU CENUIz EPS tvrde da Orešičev rad u EFT nije razlog što su ga angažovali, ali ne kažu šta jeste razlog.- Zbog obima poslova treba razdvojiti prodaju na veliko od prodaje struje za javno snabdevanje. Direktor velikoprodaje upravlja kupovinom i prodajom struje na tržištu. Direktor za snabdevanje donosi odluke o ceni električne energije za javno snabdevanje, ali i o ceni usluga koje se pružaju trećim licima. U njegovoj nadležnosti je „EPS snabdevanje“. Korporativizacija je počela i narednih dana ukinuće se 13 direkcija, a broj sektora biće smanjen sa 65 na 35. Na taj način dolazi do smanjenja broja direktora - kažu u EPS.

Lik i deloKO JE TOMAŠ OREŠIČ?Orešič je završio Mašinski fakultet u Mariboru. Bio je direktor firme „Glas 2000“, prvog provajdera usluga na liberalizovanom tržištu električne energije u Sloveniji, a potom i član uprave „Elektro Maribor“. Šest godina je bio direktor za zapadnu i srednju Evropu u kompaniji „EFT grup“ i radio na razvoju tržišta prema zapadnoj Evropi. Od 2013. godine bio je direktor za poslovni razvoj u kompaniji „Vaasa ETT Oy“.

ČinjeniceTRGOVINSKI BILANS EFT I EPS- 43,97 evra za megavat je cena po kojoj je EFT kupovao struju od EPS u period 2008-2011- 59,6 evra za megavat je cena po kojoj je EFT prodavao struju EPS- 36.921 zaposlen u EPS - milijardu evra ukupna zaduženja EPS- 10 miliona evra u 2013. izgubljeno na nepovoljnoj ceni kupovine struje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track