Finansijer Zvezde ojadio Srbe u Rusiji
Foto: Profimedia

Radnici gone poznatog privrednika

Finansijer Zvezde ojadio Srbe u Rusiji

InfoBiz -
Dragana Ristića, bivšeg funkcionera KK Crvena zvezda i vlasnika „MD inženjeringa“, tužilo 50 radnika koji su za njega nadničili na ruskim gradilištima, tvrdeći da im duguje 350.000 dolara

BEOGRAD - Grupa od pedeset radnika firme „MD inženjering“, koji su radili na ruskim gradilištima ove kompanije, podnela je krivičnu prijavu protiv njenog vlasnika Dragana Ristića jer im je, po osnovu zarada, ostao dužan blizu 350.000 dolara.Reč je o srpskom biznismenu koji godinama radi u Rusiji, a koji je u Srbiji poznat i po tome što je bio član Upravnog odbora KK Crvena zvezda i njen dugogodišnji finansijer.Dve godine dugovaI dok je obaveze prema Zvezdi uredno izmirivao, radnici tvrde da prema njima nije bio tako izdašan, pa pojedincima duguje čak 90.000 dolara za dve godine rada na nekoliko njegovih gradilišta u Rusiji. Među onima koji od Ristića sudskim putem potražuju zarade jeste i Velimir Ikonić iz Inđije. On za Kurir kaže da je u Rusiju otišao bez odgovarajućih papira i da je dve godine praktično radio na crno na objektu tržnog centra „Južni“ u Kazanju.- Otišao sam kako bih prehranio porodicu i zaposlio se kod Dragana Ristića preko kolege koji je već nekoliko meseci radio kod njega. Nisam imao papire, a obećano mi je da ću ih dobiti posle nekoliko meseci probnog rada. Nisam sumnjao u to jer sam išao da radim za uglednog gazdu, koji je bio i funkcioner Zvezde i njen finansijer. Prvih nekoliko meseci bilo je sve u redu. Dogovoreni iznos zarade dobijao sam redovno, a imali smo obezbeđen smeštaj i hranu. Međutim, posle pet ili šest meseci počelo je da se zakida na nadnicama i da se kasni sa isplatom pod izgovorom da ruski partner nije izmirio svoje obaveze - objašnjava Ikonić za Kurir i dodaje da je Ristićev dug prema njemu za dve godine rada narastao na skoro 15.000 dolara. Nehuman odnos-Bilo je i krajnje nehumanog odnosa prema ljudima, koji su tamo praktično bili robovi jer nisu imali papire, a pasoši nisu bili kod njih. Ristić je odbio i da mi da novac za kartu kući kada mi je brat umro, pa nisam mogao ni na sahranu. Ipak, nas 50 je u jednom trenutku uspelo da pokupi pasoše, a spas smo pronašli kod crnogorskog biznismena Radovana Mandića, koji nas je primio na gradilište kako bismo uspeli da zaradimo novac za karte da se vratimo u Srbiju - priča Ikonić i ističe da su se radnici udružili i preko srpskih sudova potražuju dugovanja.

Advokat PerovićTUŽBA MOŽE AKO U SRBIJI IMA DOKAZAAdvokat Nebojša Perović kaže za Kurir da su slučajevi prevare srpskih radnika u Rusiji sve češći, a da ih uglavnom varaju srpski biznismeni. On navodi da osnova za pokretanje tužbe u srpskim sudovima ima:- Treba da se utvrdi kako je ta ruska firma došla do radnika iz Srbije, odnosno gde su se zaključivali ugovori ili mesto gde se poslodavac dogovarao o radu sa radnicima iz Srbije. Ako je to Srbija, onda se krivična prijava može podneti u našim sudovima.

DRAGAN RISTIĆ Negira optužbe radnika koje je angažovao i tvrdi da su neradnici NARUŠAVAJU MI UGLED, SVE ĆU IH TUŽITI!Dragan Ristić, koji se Kuriru javio iz Rusije, kaže da se ne boji srpskih tužbi jer je „MD inženjering“ ruska firma.- U njoj je radilo preko 1.000 srpskih radnika i sada je 30 neradnika blati. Oni nisu dobili dogovoren novac jer nisu uradili posao kako treba, odnosno uradili su ga nekvalitetno, zbog čega je firma imala štetu. Ovde su (u Rusiji) bili slobodni strelci i ja sam ih primio na gradilište bez ikakvih provera da li znaju da rade. Davao sam im novac na ruke jer su tako tražili da ne bi plaćali porez - objašnjava Ristić za Kurir. Na pitanje Kurira da li to znači da su radili na crno i da li su imali ugovore, on odgovara:- Neki jesu, a neki su bili na probnom radu. To je grupa neradnika i sad me tuže, pa mogu da me tuže samo sudovima Rusije jer je ovo ruska firma, a ne srpskim sudovima. Neki su to i uradili kao izvesni Vladimir Bodiroga, ali je spor izgubio. Taj Ikonić me je pre četiri dana zvao da se vrati na gradilište, a sada po novinama pljuje po meni. Ja sam ugledni privrednik i tužiću ih zbog narušavanja ugleda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track