OČAJ: Treba li Železari plan B ili dan D?
Foto: BETA

Smederevska čeličana od izvoznika do omče oko vrata građana

OČAJ: Treba li Železari plan B ili dan D?

InfoBiz -
Privrednici i ekonomisti ubeđeni da treba pokušati da se spase srpska kompanija. Slažu se, međutim, i u oceni da limovi koje proizvodi čeličana sada nemaju tržište u svetu

BEOGRAD - Domaći privrednici, pojedini ekonomisti i predstavnici vlasti slažu se u jednom da je dovođenje iskusnog stranog menadžmenta trenutno jedino rešenje za smederevsku čeličanu. Ipak, njena perspektiva na tržištu, imajući u vidu nivo proizvodnje i logistiku, krajnje je neizvesna.Prema podacima iz sada već propalog tendera za privatizaciju, vrednost novčanog kapitala „Železare Smederevo“ je 16,7 milijardi dinara, dok je nenovčani kapital oko 2,7 milijardi dinara. Prema rečima premijera Aleksandra Vučića, „Železara“ ima 170 miliona evra vrednosti u obrtnom kapitalu, tačnije u zalihama, sirovinama i gotovini. Vrednost njene proizvodnje je oko 340 miliona evra ako se gleda pun kapacitet, dok su njeni dugovi 370 miliona evra.Trenutna nenaplaćena potraživanja dostižu 16 miliona evra. Ima i 5.000 radnika i jednu visoku peć, koja većinom radi, dok se druga mesecima hladi. Naruku njenom samostalnom preporodu uz pomoć stranog menadžmenta ne ide ni izjava američkog ambasadora Majkla Kirbija, koji ističe da je situacija u svetskoj industriji čelika loša, a evropska ekonomija slabija nego što bismo želeli, zbog čega „Esmark“ (koji je i sam u žestokim problemima) nije mogao da da garancije za „Železaru“. Stručnjaci su već upozorili da naša čeličana nema konkurentan proizvod, te da se limovi koje ona proizvodi uglavnom koriste u građevinarstvu i nešto malo u mašinogradnji.- Čak i najbolji menadžment iz sveta da dovedemo on ne može da nađe tržište za ove limove na kome ne bi na svakoj toni prodatog lima izgubio makar 100 do 120 dolara - ocenio je konsultant Mahmud Bušatlija. „Železara“ je juče objavila poziv za izbor menadžmenta koji bi upravljao tim preduzećem do okončanja privatizacije, a krajnji rok za prijavu i zaključivanje ugovora je 6. mart. Od pobednika se očekuje povećanje prodaje i proizvodnje na nivou ne manjem od 1,5 miliona tona čelika godišnje, uvođenje novih tehnologija i osvajanje novih tržišta.

PrognozeNOVI MENADŽER KOŠTA 200.000 $Izvršni direktor u „Železari“ Bojan Bojković izjavio je juče da sposoban menadžer koji bi trebalo da vodi smederevsku čeličanu ne može biti plaćen manje od 150.000 dolara godišnje. Naime, on je na pitanje koliku je platu imao Amerikanac koji je vodio „Železaru“ iz vremena „Ju-Es stila“, odgovorio da je to bila njihova poslovna tajna, ali da jedan takav menadžer košta između 150.000 do 200.000 godišnje.Možemo biti profitabilni: Bojan Bojković, izvršni direktor „Železare“Postoji dobar osnov da fabrika radi profitabilno. To se do sada nije desilo zbog nedostatka novca u obrtnom kapitalu, koji sada dostiže samo 20 miliona dolara. Zahvaljujući podršci Vlade sada funkcionišemo sa 60 odsto kapaciteta.Prisiljeni smo da je spasavamo: Mahmud Bušatlija, konsultant za strana ulaganjaDržava nije u situaciji da se odriče bilo kog kapitala, prisiljeni smo da je spasavamo. Moguće je spasti je, ali samo ako se izabere profesionalna uprava. Rešenje je, na primer, da je kupi ili joj postane partner neko ko kupuje njenu robu i pravi neki drugi proizvod, i tako smanji troškove.Cikličan period, treba tražiti menadžere: Branislav Grujić, vlasnik „PSP Farman“Mislim da je to strateško preduzeće i treba ga spasavati. Metalna industrija ide gore-dole svuda u svetu, svi misle da je u problemu, ali za nekoliko godina neće biti tako. Treba tražiti upravu koji će naći model da firma opstane.Stečaj je neminovan: Miodrag Zec, ekonomista„Železara“ će morati u stečaj jer se bez državnih subvencija ne može održati. U stečaj su otišle i mnogo jače firme, pa idemo dalje bez njih. Raspisivanje konkursa za profesionalni menadžment samo je kupovina vremena. U EU su opstale samo velike železare. Jedina šansa bila bi njeno funkcionisanje u okviru nekog megasistema, a ja im želim da se to i ostvari.Javno privatno partnerstvo: Toplica Spasojević, vlasnik ITMNajbolje rešenje bio bi izbor neke kompanije iz inostranstva za menadžment tim, koji bi bio angažovan na pet do 10 godina. I to čak u formi javnog i privatnog partnerstva, što bi moglo da otvori perspektivu za neki budući tender za pronalaženje strateškog partnera smederevskoj čeličani. Menadžment tim imao bi zadatak da održi proizvodne kapacitete koje „Železara“ sada ima.Izračunati gubitke: Radoslav Veselinović, „Galeb grupa“Trebalo bi izračunati koliki gubitak bi imale firme koje kupuju robu od „Železare“. Možda je taj gubitak pet puta veći od onog koji pravi čeličana, a možda bi i taj njen manjak bio manji ako bi se ozbiljno organizovala. Mislim da je vredi spasavati, ali mora da postigne produktivnost koja bi proizvodnju učinila održivom, jer ćemo morati silne količine lima da uvozimo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja