Najnovije vesti

Ljajić: Turska Halk banka za 10 dana kupuje Čačansku banku
Foto: Zorana Jevtic

Pregovori u završnoj fazi

Ljajić: Turska Halk banka za 10 dana kupuje Čačansku banku

Biznis
Mi očekujemo pomoć te banke u kreditiranju malih i srednjih preduzeća. To će biti signal i za druge turske investitore da dođu u Srbiju, kaže ministar

BEOGRAD - Ugovor o prodaji Čačanske banke turskoj Halk banci trebalo bi da bude potpisan za deset dana, kazao je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikcija Srbije Rasim Ljajić.

"Pregovori su u završnoj fazi. Halk banci je predat predlog kupoprodajnog ugovora i očekujemo u toku dana pozitivan odgovor jer sa turske strane nije bilo prigovora", kazao je Ljajić novinarima u pauzi konferencije o unapređenju ekonomskih odnosa Srbije i Turske.

On je dodao da će Vlada Srbije, čim dobije odgovor Halk banke, dati mišljenje o ponuđenim uslovima prodaje Čačanske banke u kojoj država ima udeo od 28,48 odsto. Dolazak turske banke je, po oceni Ljajića, značajan za unapređenje odnosa dve zemlje. "Mi očekujemo pomoć te banke u kreditiranju malih i srednjih preduzeća. To će biti signal i za druge turske investitore da dođu u Srbiju, jer u svim zeljama u kojima su oni ulagali uvek im je prethodnila neka banka", istakao je Ljajić.

On je naveo da je za to koliko privreda ima koristi od dolaska Halk banke primer Makedonija, gde je ta banka odobrila trećinu ukupnih kredita malim i srednjim preduzećima. Zamenik direktora Halk banke Mustafa Ajdin izrazio je zadovoljstvo zbog dolaska na srpsko tržište i kazao da će to biti doprinos jačanju saradnje dve zemlje. On je kazao da je Halk banka jedna od najvećih banaka u Turskoj koja radi 72 godine, prevashodno sa privredom.

"Nadam se da će, kada banka počne da radi, višestruko biti uvećane investicije turskih kompanija u Srbiji", rekao je Ajdin i dodao da Srbiju vidi kao jednu od značajnijih zemalja u regionu. Halk banka se jedina javila na tender za prodaju 76,76 odsto akcija Čačanske banke, ali je početkom decembra prošle godine objavila da je odustala od te kupovine jer sa srpskim sagovornicima nije uspela da se dogovori o ceni. Čačanska banka je 28,48 odsto u vlasništvu države, 24,99 odsto poseduje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), 19,99 odsto Međunarodna finansijska korporacija (IFC), a ostatak ostali akcionari. Banka posluje kao regionalne banka od 1956. godine u zapadnoj i centralnoj Srbiji i zapošljava 390 ljudi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...