DODIK: Hoćemo da nam ruski gas dolazi iz Srbije, a ne iz Hrvatske
Foto: Marina Lopicic

Predsednik Republike Srpske protiv planova EU

DODIK: Hoćemo da nam ruski gas dolazi iz Srbije, a ne iz Hrvatske

InfoBiz -
Prvi čovek RS tvrdi da je na delu zavera EU s ciljem da region učini zavisnom u snabdevanju gasom

BANJALUKA - Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik oštro se usprotivio planovima EU da gas u taj entitet dolazi iz Hrvatske. On se založio za to da snabdevanje RS ruskim gasom ide preko Srbije.

Reagujući na optužbe direktora Sekretarijata Energetske zajednice (EC) Janeza Kopača da RS blokira planove za povezivanje gasovoda koji već postoji u BiH sa gasnom mrežom u Hrvatskoj, preko Bosanskog Broda, Dodik je potvrdio kako se i lično protivi takvoj mogućnosti.

- Ono što oni žele jeste da ruski gas ne dolazi u RS iz Srbije nego iz Hrvatske, i to je ta priča o izgradnji gasovoda od Broda prema Zenici - kazao je Dodik novinarima u Banjaluci, prenosi portal Seebiz.

Dodik je protiv takvog plana jer smatra da je to zavera Europske unije koja ima za cilj da "region učini zavisnim u snabdevanju gasom" i da želi da "ovlada ovdašnjim energetskim potencijalom".

On je najavio da će vlasti RS i nakon propasti projekta "Južni tok", na koji su želeli da se priključe, nastaviti s planovima da izgrade svoj posebni gasovod kojim bi dobavljali gas iz Rusije.

- Nećemo dati saglasnost za gasovod Brod-Zenica jer se time RS čini dodatno zavisnom od gasa iz nekih drugih destinacija - zapretio je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track