HIGIJENIČARI: Na četke i metle Vlada spiskala 1,5 miliona evra!
Foto: Dado Djilas

Skupo čišćenje izvršne administracije

HIGIJENIČARI: Na četke i metle Vlada spiskala 1,5 miliona evra!

InfoBiz -
Ovu sumu su 2014. podelile četiri kompanije za održavanje, ali je najveći deo inkasirala firma u kojoj je direktor rođak ministra pravde

BEOGRAD - Vlada Srbije je na usluge ulepšavanja i održavanja prostorija svojih ministarstava i agencija prošle godine potrošila oko 190 miliona dinara, ili 1,5 miliona evra, a ovaj unosan higijeničarski biznis podelile su četiri firme.Najveći „teret“ čišćenja u 17 ministarstava i još četrdesetak vladinih agencija podnelo je preduzeće „Kopservis BMK“, o kojem je Kurir već pisao budući da njegovu komercijalu vodi Manojle Selaković, kome je ministar pravde Nikola Selaković stric. Ostali čistači izvršne administracije su firma „Mopeks“, koja je bila u vlasništvu roditelja funkcionera DS Janka Radakovića, zatim konzorcijum preduzeća „Ineks - Imogard“ i „Permop“, ali i „Telus“, ćerka-firma „Telekoma Srbija“, koji su podelili 21 milion dinara.Sa svim navedenim firmama Uprava za zajedničke poslove republičkih organa je tokom 2014. zaključila ugovore vredne ukupno 27 miliona dinara, ali je, prema saznanjima našeg lista, s „Kopservisom“ 2013. sklopljen dvogodišnji ugovor vredan čak 324 miliona dinara, tako da je polovina te sume isplaćena u 2014.

Izvor Kurira iz Vlade tvrdi da je za angažovanje spoljnih higijeničara potrošeno mnogo više novca nego da su unutar državnih institucija formirane službe za održavanje.- Po izdvojenom novcu ispada da su četke i metle ovih firmi od zlata, jer neki interni proračuni pokazuju da je to bar 50 odsto skuplje nego da postoje službe unutar Vlade. To pokazuje i primer NBS, koja je godinama izdvajala milione evra za kompanije koje su čistile njihove prostorije, ali prošle godine je formirala sopstvenu službu i troškove održavanja gotovo prepolovila - objašnjava naš sagovornik.Da takve službe nema niko izuzev NBS, potvrđuje i spisak institucija za koje Uprava za zajedničke poslove angažuje čistače.- Sve kompanije su angažovane u postupku javnih nabavki - navode iz Uprave za zajedničke poslove republičkih organa za Kurir.

S metle na pruguMANOJLE IDE U „ŽELEZNICE“Rođak ministra Selakovića Manojle odbrojava dane u privatnoj firmi za održavanje budući da ga je nova uprava „Železnica Srbije“ predložila za direktora nabavke u ovom državnom gubitašu. Manojle će na tu funkciju preći čim Vlada odobri njegovo imenovanje.

ČISTAČI VLADE SRBIJE ZA 2014.- „Kopservis BMK“- održavanje 15 ministarstava i 40 agencija i kancelarija- inkasirali 169 miliona dinara Konzorcijum „Ineks - Imogard“ i „Permop“- održavanje Agencije za borbu protiv korupcije i Agencije za privredne registre- inkasirali 6,22 miliona dinara „Telus“- održavanje prostora u Nemanjinoj 11 od 1. maja 2014.- inkasirali 8,46 miliona dinara „Mopeks“- održavanje prostora u Nemanjinoj 11 do 1. maja 2014.- inkasirali 6,13 miliona dinara

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track