KOPAONIK ZOVE: Produžite zimu, dođite i na leto!
Foto: Beta

Nije gotovo

KOPAONIK ZOVE: Produžite zimu, dođite i na leto!

InfoBiz -
Sneg je i ove sedmice osvežio Kopaonik. Ovaj najveći srpski planinski masiv i ski-centar ostavlja iza sebe, sada bi se već moglo reći, uspešnu zimsku sezonu. Ugostitelji kažu da su zadovoljni posetom

Zima je ove godine bila blaga, a februar je više ličio na prolećni mesec, i svi smo pomalo ostali željni snega. Međutim, za zimske čarolije još nije kasno i ne moramo da čekamo sledeću sezonu – planine u Srbiji još su bele i vesele. Uz to, martovski aranžmani su, po pravilu, povoljniji.

Sneg je i ove sedmice osvežio Kopaonik. Ovaj najveći srpski planinski masiv i ski-centar ostavlja iza sebe, sada bi se već moglo reći, uspešnu zimsku sezonu. Ugostitelji kažu da su zadovoljni posetom. Tome je, svakako, doprinela i kampanja Turističke organizacije Srbije (TOS) pod nazivom "Zabava je na vrhu“.

A na Kopaoniku je baš tako – prava zabava. Skijaši i borderi na sve strane. Čuje se veseli žagor mališana u ski-vrtiću, zasigurno budućih majstora na stazama, odjekuju smeh i graja posetilaca adrenalinskih sadržaja...

Kopaonik nije samo planina smučara – ima tu sadržaja i za one koji se baš ne snalaze na skijama. Ukoliko volite da, s vremena na vreme, podignete adrenalin – eto prilike. Jedan od načina je vožnja bobom. Ove specijalne sanke na šinama jure, kažu, oko 40 km/h. Utisak o brzini je, ipak, sasvim drugačiji već u prvoj krivini. Šine su postavljene među četinare, između staza, a vožnja je atrakcija jednako i zimi i leti.

Tokom cele godine dostupan je i "tjubing“ – vožnja u velikim gumama niz specijalnu plastičnu instalaciju, omiljen deci, ali i mamama i tatama. Za starije, i one malo hrabrije, tu je i "zip line“ – pa, ko voli da oseti svu slobodu letenja, ova sajla je kao stvorena za njega. Za mališane tu su i specijalne motorne sanke, sa poligonom namenjenim samo njima.

Ipak, ono po čemu je poznata "planina sunca", kako Kopaonik nazivaju zbog prosečno 200 sunčanih dana godišnje, su skijališta.

Ljubitelji skijanja mogu da uživaju na 35 staza, u dužini od oko 55 kilometara. Dostupno je i 12 kilometara staza za nordijsko skijanje. Sredinom januara u rad su puštene dve moderne žičare, Gvozdac i Krčmar, sa haubama i grejačima, obe sa kapacitetom od 1.800 skijaša na sat, što je posebno obradovalo najbolje skijaše, one koji vole ove teške staze. Sada na Kopaoniku rade 24 žičare, sa ukupnim kapacitetom preko 32.000 skijaša na sat.

Ana Jovanović iz "Skijališta Srbije" kaže nam da se ponuda danas ne može porediti sa onom od pre pet godina, i da je za to vreme dosta urađeno. Skijališta Srbije su i ove sedmice organizovala "top ski vikend“, sa posebnim popustima i programima, a još jedan takav sledi u drugoj polovini marta. Ona podseća da se na Kopaoniku prošle godine skijalo i za Uskrs i 1. maja, i dodaje da spremno očekuju goste, ukoliko vremenske prilike u to vreme budu išle na ruku.

Kopaonik je veoma popularan za praznike – proslava Nove godine tradicionalno privuče veliki broj ljudi, ali je ove godine Sretenje, tj. Dan državnosti Srbije, iznenadio i najoptimističnije među domaćinima. Na Kopaoniku je tog dana bilo oko 9.500 skijaša, što je rekord za to doba, ističe Jovanovićeva.

Kopaonik postaje regionalna planina

Sezona još nije gotova, pa nema ni zvaničnih podataka, ali, prema procenama turističkih radnika, od ukupnog broja posetilaca ove planine 87-89 odsto bili su naši državljani, iz zemlje ili iz inostranstva. Kažu da je ove godine veći broj domaćih turista u odnosu na prethodne, pa se može reći da je kampanja TOS "Zabava je na vrhu“ bila uspešna, s obzirom na to da je i bila usmerena na domaće tržište i dijasporu.

Što se posetilaca iz inostranstva tiče, najveći broj dolazi iz regiona. Ove godine Rusa je nešto manje nego prethodnih, ali našu planinu sve više posećuju Rumuni. TOS je u saradnji sa MK Mountain Resort napravio strategiju, i nakon sajmova turizma u Temišvaru i Bukureštu, gde su predstavili svoje ponude, rezultati nisu izostali. Rumunija je dobro tržište, naročito kad se uzme u obzir činjenica da se iz Temišvara stiže za isto vreme kao iz Novog Sada.

Direktor MK Mountain Resort Nikola Avram kaže da najviše stranih gostiju dolazi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, a da se povećava broj posetilaca iz Slovenije. "Sve više gostiju je iz Bugarske, Mađarske, a ove godine i iz Hrvatske, što ukazuje da Kopaonik nije samo srpska, već regionalna planina“, kaže Avram. Napominje da je pre pet godina odnos domaćih i stranih turista bio 98% prema 2%, dok je danas 80% prema 20%.

Avram kaže da je popunjenost hotela te kompanije u januaru bila 92,8%, u februaru 89%, a da očekuju da će u martu biti oko 80%.

Mart je naročito atraktivan zbog popusta – kako za smeštaj, tako i za ski-pas i za iznajmljivanje ski-opreme. Otprilike dva, dva i po dana u martu koštaju koliko jedan u januaru.

A preko leta - planinska svežina, borovnice, izleti...

I bez obzira što su padine Kopaonika bele i pune skijaša, TOS i ugostitelji uveliko planiraju letnju sezonu. Kopaonik nudi brojne sadržaje i za aktivan odmor u letnjim mesecima.

Lepota ove planine do izražaja dolazi baš kad okopni sneg. Miris jela i smrče, jezerca, potoci, stenovite padine u koje su se usekle klisure, u podnožju bukove i hrastove šume, borovnice, pašnjaci – ova oaza tišine i svežine prosto okrepljuje.

Sa vrhova Kopaonika, kao na dlanu, vide se Šar planina i Komovi, s druge strane Stara planina. Područje oko ovog masiva čuva sećanje na prvu srpsku državu. Odlazak do okolnih srednjovekovnih utvrđenja i manastira, zadužbina Nemanjića, smestiće vas, bar na kratko, u neko drugo, zaboravljeno vreme, nekoliko vekova unazad.

Ovde vam, sigurno, ne može biti dosadno – centar zabave je na vrhu, gde vas čekaju organizovani izleti, pešačke ture, "pool party", jahanje, malo niže - rafting Ibrom...

Za ljubitelje esktremnih sportova tu je paraglajding, a i nekoliko staza za bicikliste – oni najhrabriji i spremni za izazove mogu sa "Pančića"- dakle, sa 2017 metara nadmorske visine, da krenu u "ludu" vožnju. Za mališane su organizovani kampovi košarke i tenisa, školice jezika i jahanja...

Kopaonik je negde pitom, negde veseo, negde i pomalo zastrašujuć, ali je, sigurno, sa svim tim različitostima, veličanstven i privlačan u svako doba godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track