GUGL NUDI POSAO: Evo kako i da ga dobijete!
Foto: Ap

Stručnjak sve objasnio

GUGL NUDI POSAO: Evo kako i da ga dobijete!

InfoBiz -
Bok otkriva i to da je u zadnje vreme u kompaniji zabeležen porast radnika koji nemaju fakultetsko obrazovanje, za čak 14 posto. "Talenti dolaze u različitim oblicima i to treba imati na umu, kao i činjenicu da iza toga ne mora nužno stajati diploma

"Što ćemo večerati?" neobično je pitanje ako vam ga postave na intervjuu za posao, ali nije nimalo bezazleno kako se na prvi pogled čini.

"Ako na ovo pitanje kandidati odgovore da im je svejedno ili da odluku prepuštaju nama, to nam poručuje da kandidat nije spreman da preuzme inicijativu, što je u poslovnom smislu loše i naša kompanija takve odgovore ocenjuje kao nezadovoljavajuće", rekao je to stručnjak u kompaniji Gugl zadužen za ljudske resurse, Laslo Bok, u nedavnom intervjuu za Tajms.

Bok otkriva i to da je u zadnje vreme u kompaniji zabeležen porast radnika koji nemaju fakultetsko obrazovanje, za čak 14 posto. "Talenti dolaze u različitim oblicima i to treba imati na umu, kao i činjenicu da iza toga ne mora nužno stajati diploma, ali ona svakako nije na odmet, i poželjna je, to moram istaći.

Sa druge strane, ne smemo zanemariti ljude koji se iz ovih ili onih razloga nisu školovali, ali su uspeli u onome čime se bave, na svoj, i često na teži, način. To su izuzetne osobe i treba im uvek dati šansu", rekao je Laslo. Dodao je i to da većina poslova u Guglu zahteva matematičke, računarske i programerske veštine, alida to nikako nije sve.
Pet ključnih uslova

"Imamo pet ključnih uslova koje kandidat mora da ispuni da bi dobio posao u našoj kompaniji", ističe on.

Kao prvo, to su tehnička znanja koja moraju dolaziti u paketu sa sposobnošću i željom za daljim učenjem. Ne radi se tu (samo) o inteligenciji, već o vašoj ambiciji. Zatim, potrebno je znati kada i kako preuzeti inicijativu. Očekujemo da se kandidat može suočiti s problemom, pravovremeno i na pravi način te da je u stanju voditi tim, nevažno o koliko se ljudi radilo.

Dalje, važne su stavke osećaj poniznosti i odgovornosti, u smislu povlačenja kada je to potrebno i prihvatanja ideja koje su bolje od vaših, ako jesu. Bez spoznaje da nisi najpametniji na svetu, ne možeš učiti. A stalno učenje potrebno je za uspešno rešavanje problema.

I naravno, tu je stručnost. Ali stručnost uz koju moraju doći i izražene kognitivne sposobnosti, znatiželja, spremnost na učenje i preuzimanje vođstva. Ako to nije u paketu, osoba može biti najveći stručnjak ali mi ćemo je zameniti osobom koja ispunjava i ove druge uvslove, rekao je Bok.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja