AMBASADOR ČEPURIN: Budući gasovod za Evropu mora preko Srbije!

opet o gasu a nije Južni tok

AMBASADOR ČEPURIN: Budući gasovod za Evropu mora preko Srbije!

InfoBiz -
Važna je sigurnost isporuke, mogućnost da se obezbede zagarantovane količine i konkuretna cena gasa - rekao je Čepurin ističući da Rusija "polazi od toga da gasna magistrala mora preći preko teritorije Srbije"

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da cena ruskog gasa do leta može da bude značajno smanjena, kao i da buduća trasa za snabdevanje Evrope gasom mora preći preko teritorije Srbije.

On je rekao da treba razmatrati pitanje kako će se transportovati gas za četiri godine, kada istekne ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine, i koje su alternative gasovodu Južni tok nakon odustajanja od tog projekta.

- Treba tačno proceniti interes i mi smatramo da su u tom domenu važna tri elementa - sigurnost isporuke, mogućnost da se obezbede zagarantovane količine i konkuretna cena gasa - rekao je Čepurin na otvaranju rusko-srpske privredne izložbe u Beogradu.

On je istakao da Rusija "polazi od toga da gasna magistrala mora preći preko teritorije Srbije".

Kako je ranije najavila ruska strana, novi pravac, zajedno sa Severnim tokom, biće preko teritorije Turske, a konačno odredište biće na grčko-turskoj granici.Preliminarni dogovor je da se izgrade četiri cevovoda, od kojih bi prvi trebalo da bude završen 2016. godine.

Gas će ići južnom maršrutom, preko Turske, doći će do granice sa Grčkom, i tada će se pristupiti dogovaranju sa Evropskom unijom.

- Imajući u vidu da su se naši partneri ranije definisali prema maršuti, ako ne bude aktuelnih birokratskih prepreka, Rusija je spremna da se priključi realizaciji projekta - naglasio je Čepurin.

On je dodao da je to veoma važno pitanje ne samo za izvoznike i za korisnike gasa, već i za zemlje jugozapadne Evrope, celokupne Evrope i Evropske unije.

Čepurin smatra i da ponovo smanjenje cene ruskog gasa, koja je prethodno snižena krajem prošle godine i u prvom kvartalu ove godine, može da doprinese većoj potrošnji tog energenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track