UGROŽENO MLEKARSTVO: Braća Haljilj i Sokolj ojadili borske stočare
Foto: Shutter

Sunovrat u istočnoj Srbiji

UGROŽENO MLEKARSTVO: Braća Haljilj i Sokolj ojadili borske stočare

InfoBiz -
Proizvođači mleka iz borskog i zaječarskog kraja već dve godine ne mogu da naplate 16,2 miliona dinara duga od „Borske mlekare“

BEOGRAD - Oko 200 stočara borskog i zaječarskog kraja duže od dve godine ne mogu da naplate oko 16,2 miliona dinara na ime isporučenog mleka „Borskoj mlekari“.Vlasnik mlekare Haljilj Salijević prodao je pogone mlekare bratu Sokolju, koji je, ne mareći za dugove i bez ikakvih zakonskih sankcija, nastavio da se bavi istim poslom, pa sada kompanija na toj adresi nosi ime „Alfalak“.Sumnjivi posloviHaljilj Salijević stočarima duguje od decembra 2012, a taj dug je sredinom 2013. dostigao 16,2 miliona dinara. Dragan Nikolić iz zemljoradničke zadruge Uljarice kod Negotina kaže da im „Borska mlekara“ duguje 3,7 miliona dinara.- „Borska mlekara“ je prerađivala naše mleko i davala jogurt „Alfalaku“, koji ništa nije plaćao. Međutim, na kraju se ispostavilo da „Alfalak“ nije navodno dužnik mlekare, već obrnuto jer je on mlekaru zadužio kroz neke druge sumnjive poslove. Sada „Alfalak“ potražuje novac od mlekare da slučajno neko od seljaka ne bi mogao da naplati dug. Prema našim podacima, ukupan dug mlekare prema bankama i proizvođačima je oko 20 miliona dinara - navodi Nikolić.„Borska mlekara“ je, prema podacima NBS, u blokadi od jula 2013. godine. Računi su im blokirani zbog duga od 10,4 miliona dinara, a policiji je bilo potrebno skoro dve godine da podnese krivične prijave protiv odgovornih u mlekari, ali ni to izgleda nije ništa promenilo. Seljaku koji ima nekoliko krava dug od nekoliko stotina hiljada dinara znači omču oko vrata.Vladica Nikolić, predstavnik 20 seljaka iz sela Nikolinac, navodi za Kurir da ništa konkretno nije preduzeto ovim povodom, i pita se šta je naposletku bilo sa podnetim prijavama. Nikolić navodi da su se obraćali policiji, opštinama Bor i Zaječar, ali uzalud.Bez komentara- Bojimo se da je „Borska mlekara“ zadržavala i premije koje je seljaci trebalo da dobiju od države - ističe on.Komentar braće Salijević nismo dobili. Na zvaničnoj adresi „Borske mlekare“ vodi se „Alfalak“, ali niko nije bio dostupan za komentar.

Ukupno 11 prijavaŠTA RADI TUŽILAŠTVO?Policijska uprava u Boru tokom 2014. i početkom 2015. godine podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu 11 krivičnih prijava protiv odgovornog lica „Borske mlekare“ zbog osnovane sumnje da je seljake iz više sela borske i zaječarske opštine oštetilo za 16,2 miliona dinara. Odgovorno lice mlekare se tereti da je izvršilo krivično delo zloupotreba ovlašćenja u privredi, prevara i zloupotreba položaja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track