ANALIZA NOVOG ZAKONA: Svi inspektori postaju nadležni za sve prijave!
Foto: Shuter

Na usluzi

ANALIZA NOVOG ZAKONA: Svi inspektori postaju nadležni za sve prijave!

InfoBiz -
Zbog rada na crno, pokvarene hrane, korupcije...građani će moći da se obrate bilo kojoj od 37 inspekcija

BEOGRAD - Zakonom o inspekcijskom nadzoru građanima konačno na usluzi postaju gotovo svi inspektori u zemlji.Bilo da se radi o buci u zgradi ili drugom komunalnom problemu, radu na crno, nelegalnoj trgovini, zlostavljanju životinja, neispravnim namirnicama, korupciji u zdravstvu, sudstvu, prosveti i drugim situacijama s kojima se građani i privreda suočavaju, oni će novim zakonom to moći da prijave bilo kojoj od 37 različitih republičkih inspekcija. Zakon je ušao u skupštinsku proceduru i nadležna ministarstva očekuju uskoro i njegovo usvajanje.Takođe, konačno će biti stavljena tačka na dosadašnju praksu da inspekcijske službe kontrolišu samo rad legalnih fabrika i trgovina, a da istovremeno zbog odsustva zakonskih propisa nemaju nadležnost nad nelegalnim prodavcima. Za potpredsednicu Vlade Kori Udovički rešenja data u Zakonu o inspekcijskom nadzoru definitivno će prekinuti ovu praksu i stvoriti uslove da se kazne subjekti koji posluju u sivoj zoni. Ona je istakla da će inspekcijske službe biti kompjuterski umrežene i razmenjivaće informacije i dokumenta i neće više biti prakse izbegavanja nadležnosti.- Neprijavljeni trgovci, baš zato što nigde nisu registrovani, nikada nisu bili obuhvaćeni ovakvim kontrolama. Sada će to biti drugačije jer će sve inspekcije, a ne samo pojedine, da sprovode nadzor nad neregistrovanim subjektima. Ovim zakonom regulisaćemo da bilo koja inspekcija, bez pozivanja na nenadležnost, može da utvrdi činjenice i izrekne određene mere - rekla je Udovički u Američkoj privrednoj komori.

Udovički: Službe će biti umrežene, pa neće biti prakse izbegavanja nadležnosti
Udovički: Službe će biti umrežene, pa neće biti prakse izbegavanja nadležnosti

Ovakav stav je podržala i Stejsi Kenedi, predsednica ove asocijacije:- Ovaj zakon je dobra osnova za poboljšanje poslovnog ambijenta u Srbiji i predstavlja uvod u sistemsku borbu protiv sive ekonomije. Njegov najveći doprinos je ujednačavanje postupanja svih inspekcija, posebno prema neregistrovanim subjektima.

ČinjenicePORED KAZNI, BIĆE I NAGRADA Koordinacija svih 37 inspekcijskih službi na nivou državeSvi inspektori će prvi put moći i novčano da kažnjavaju poslovanje u sivoj zoniBiće uveden sistem nagrada za one koji poštuju propisePovećava se broj kontrola u oblastima s većim rizikom: trgovina, poljoprivreda, prerada hrane...Građani će moći bilo kojoj inspekciji da prijave problemOd 50.000 do dva miliona dinara plaćali su legalni privredni subjekti i za najmanji prekršajOd 10.000 do dva miliona dinara biće kazne za nelegalne privredne subjekte

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track