PRETNJA: Rusi nam uvode embargo zbog poljskih jabuka?
Foto: Profimedia

Zloupotreba izvoza uništava srpske voćare

PRETNJA: Rusi nam uvode embargo zbog poljskih jabuka?

InfoBiz -
Ako se dokaže da smo u Rusiju izvozili evropsko voće, srpski poljoprivrednici bi izgubili poverenje i mogućnost izvoza i u druge zemlje

BEOGRAD - Ako se dokaže da je Srbija, umesto domaćih, u Rusiju izvozila jabuke iz Poljske, u šta sumnja ruska agencija za kontrolu hrane zbog čega nam je zapretila embargom u trgovini, to bi, pored obaranja cene domaćeg voća, zatvorilo vrata izvoza srpskih poljoprivrednika u druge zemlje, upozoravaju stručnjaci.Nelegalna trgovina- To je prva klasa jabuka koje bi bile date ispod cene po kojoj se izvoze na rusko tržište. Drugo, reč je o daleko većem gubitku jer bi se u međunarodnim ekonomskim okvirima dugoročno izgubilo poverenje. Rusi ne očekuju od srpskih proizvođača da u uslovima sankcija proizvodima iz EU zloupotrebe položaj - kaže za Kurir agroekonomista Miladin Ševarlić. Ruska agencija sumnja da Srbija reeksportuje poljske jabuke, zbog čega razmatra mere potpune zabrane uvoza voća iz Srbije.- Ne možemo ništa da tvrdimo i čekamo reakciju Srbije. Smatramo da je rok od deset dana sasvim dovoljan za kompletan odgovor. Ako ga ne bude, onda će najverovatnije na snagu stupiti zabrana - naveo je izvor iz ruskog ministarstva poljoprivrede za agenciju RIA novosti.Ministar trgovine Rasim Ljajić, međutim, tvrdi da Srbija nije zvanično dobila nikakvu informaciju iz Rusije o zabrani izvoza jabuka iz Srbije, ali kaže da će to upozorenje biti ispitano.Tržišni viškovi- Ne smemo dozvoliti da na bilo koji način bude ugrožen trgovinski sporazum sa Rusijom, niti naš izvoz na rusko tržište. Očekujemo da će narednih dana biti organizovan sastanak ministarstava poljoprivrede Srbije i Rusije kako bismo uporedili sve podatke i izašli sa konkretnim odlukama i rešenjima - rekao je Ljajić i potvrdio da je izvoz jabuka u Rusiju prošle godine porastao za 68 odsto.- I dalje imamo tržišne viškove jabuka jer za izvoz imamo 330.000 tona, a ukupno smo u ceo svet izvezli 127.000 tona jabuka - objasnio je Ljajić i podsetio da su 2014. uvezene jabuke u vrednosti od 5,9 miliona evra, od čega 3,7 miliona evra iz EU.Podsetimo, Kurir je još u avgustu pisao da bi zbog trgovinskog rata EU i Rusije mogla biti povećana ponuda jeftinih poljskih jabuka na tržištu Srbije, a da ćemo svoje izvoziti Rusima po većoj ceni. Od tada datiraju i prve kalkulacije nesavesnih trgovaca da se, na primer, jabuke iz uvoza preko nas plasiraju u Rusiju.

Ministarstvo poljoprivredeMOGUĆA ZLOUPOTREBA SERTIFIKATAMinistarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković nije isključila mogućnost da je neko zloupotrebio fitosanitarne sertifikate, koji se unapred šalju Rusima, i tako u tu zemlju izvezao robu.- To je sada stvar nadležnih službi u Srbiji, koje će utvrditi eventualne propuste - rekla je ministarka.Voćar StamenkovićUVOZNO VOĆE JE JEFTINIJEVoćar Svetomir Stamenković iz udruženja Čačanska jabuka potvrđuje da se u Srbiju uvoze jabuke i kruške iz Poljske, ali nije mogao da precizira da li se ponovo izvoze.- Poljska jabuka je jeftinija od naše. Jabuka u Poljskoj po kilogramu košta 30 centi, a u Srbiji od 40 do 50 centi - kaže Stamenković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track