MINISTAR ANTIĆ: Srbija otvorena za energetske projekte u regionu
Foto: Tanjug

Otvoren forum Energetske perspektive regiona

MINISTAR ANTIĆ: Srbija otvorena za energetske projekte u regionu

InfoBiz -
Ministar je rekao da je u planu da se ove godine Srbija uključi u gasnu interkonekciju sa Bugarskom, jer taj projekat otvara mnoge perspektive našoj zemlji, da se povežemo na turski gasovod prego Grčke i Bugarske

BEOGRAD - Srbija mora da ostvari potpunu energetsku bezbednost kada je u pitanje snabdevanje gasom i otvorena je za ulazak u sve postojeće projekte u regionu, poručio je danas ministar energetike Aleksandar Antić.

Otvarajući forum "Energetske perspektive regiona", Antić je rekao da je u planu da se ove godine Srbija uključi u gasnu interkonekciju sa Bugarskom, jer taj projekat otvara mnoge perspektive našoj zemlji, da se povežemo na turski gasovod prego Grčke i Bugarske, najavio je Antić.

Što se tiče obezbeđnja gasa, vlada posle odustajanja Rusije od projekta Južni tok, razmatra alternativne pravce snabdevanja gasom i naša zemlja je potpuno spremna da se uključi u potencijalne projekte, kazao je ministar. Vlada Srbije, inače, vodi proaktivnu regionalnu politiku, u cilju energetske bezbednosti zemlje, jer energetski izazovi ne poznaju granice, rekao je Antić i naglasio da je energetska bezbednost Srbije i regiona zajednička tema mnogih zvaničnih sastanaka u regionu, jer energetski izazovi ne poznaju granice.

Podsetio je da je već održno niz zajedničkih sednica Vlade Srbije sa vladama susednih zemalja, gde je energetika bila jedna od ključnih tema. Srbija je, dodao je, usvojila i Zakon o energetici idući u susret evrointegracijama i na taj način sublimirala evropsko zakonodavstvo u toj oblasti.

Na taj način Srbija je stvorila uslove za investicije u tom segmentu privrede, rekao je Antić i napomenuo da je u okviru tog zakona Agencija za energetiku definisana kao nezavisno telo. U cilju obezbeđenja energetske stabilnosti, vlada je započela reorganizacije EPS-a i Srbijagasa, napomenuo je ministar energetike i dodao da je plan da Srbijagas posluje kao vertikalno integrisana kompanija, sa dva odvojena preduzeća.

Srbijagas će na taj način biti oslobođena tereta vođenja socijalne politike, kroz neadekvatnu naplatu usluga od lokalnih samouprava, građana i preduzeća, kazao je on.Antić je najavio da vlada planira da u naredna dva meseca pokrene modernizaciju Pančevačke rafinerije, kao deoničar NIS-a, sa ciljem da se podigne kvalitet prerade naftnih derivata i da ta kompanija posluje još profitabilnije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track