LJUBOMIR ŠUBARA: Sprečimo mogući poremećaj ekonomskog sistema Srbije

Direktor agencije za privatizaciju

LJUBOMIR ŠUBARA: Sprečimo mogući poremećaj ekonomskog sistema Srbije

InfoBiz -
Ne tražimo sprečavanje prinudne naplate još godinu dana, već da do određenog datuma pokrenemo privatizacije za sva ta preduzeća, pa ako ih prodamo - prodamo. Pokušali smo sve što je u našoj moći, kaže Šubara.

Direktor Agencije za privatizaciju Ljubomir Šubara izjavio je da do poremećaja ekonomskog sistema Srbije može da dođe kada krajem maja prestane da važi zaštita 162 preduzeća u restrukutriranju od naplate poverilaca.

Pošto zaštita 162 preduzeća u restrukturiranju od naplate poverialaca po odluci Ustavnog suda prestaje da važi 31. maja, taj dan "D" može da poremeti ekonomski sistem Srbije, rekao je Šubara.

Koliko god da su te firme skrhane, dodao je, ipak su to kompleksi koji zapošljavaju oko 40.000 ljudi, što nije šala, a preti takva opasnost. "Pošto kasnimo šest do sedam meseci u predradnjama za privatizaciju, plašim se da će neko u ovoj priči da strada", upozorio je Šubara.

Na pitanje da li rok za skidanje moratorijuma za naplatu potraživanja može da bude pomeren, kao što je već jednom urađeno, odgovorio je da će se pokušati dogovor sa Svetskom bankom i MMF-om, ali ovoga puta ne zbog produžavanja rokova nego zbog otpočinjanja privatizacije.

"Ne tražimo sprečavanje prinudne naplate još godinu dana, već da do određenog datuma pokrenemo privatizacije za sva ta preduzeća, pa ako ih prodamo - prodamo. Pokušali smo sve što je u našoj moći", kaže Šubara.

On je takođe ocenio da je predlog novog zakona o privatizaciji o posebnoj prodaji imovine i kapitala greška i da se kroz strateška partnerstva i prodaju kapitala to može brže i bolje da završi.

Šubara je dodao da je lično protiv prodaje imovine, da šest godina nije objavljena nijedna prodaja preduzeća i da je žalosno što se pod pritiskom Svetske banke konačno počelo sa završavanjem privatizacije, iako je to trebalo da se uradi odavno, bez ičijeg pritiska.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track