Sertić: Kolapsa posle 31. maja neće biti
Foto: Dragana Udovičić

Ministarstvo privrede

Sertić: Kolapsa posle 31. maja neće biti

InfoBiz -
Sa jednog broja preduzeća država će skinuti blokadu, rekao je ministar, ali će se gledati da se problemi tih firmi reše bilo kroz stečaj, privatizaciju ili na neki drugi način

BEOGRAD - Neće doći do kolapsa kada 31. maja država skine zaštitu od poverilaca za firme u restrukturiranju, izjavio je ministar privrede Željko Sertić i poručio da ni u kom slučaju neće doći do pomeranja rokova za privatizaciju.

Sa jednog broja preduzeća država će skinuti blokadu, rekao je ministar, ali će se gledati da se problemi tih firmi reše bilo kroz stečaj, privatizaciju ili na neki drugi način.

"Po isteku zakonskog roka, odnosno 31. maja, država će morati da nastavi da štiti strateška preduzeća kojih ima oko dvadesetak plus ili minus", rekao je ministar nakon sastanka sa predstavnicima Agencije za privredne registre.Ministarstvo privrede će predložiti koja preduzeća će država nastaviti da štiti, odnosno koja su strateška, a konačnu odluku o tome doneće vlada Srbije, rekao je ministar.On je ukazao da je imperativ države brza, efikasna i transparentna privatizacija, a rokovi neće biti produženi.

Prema njegovim rečima, država je spremna da preduzeća sa negativnim kapitalom proda i za minimalnu cenu, odnosno za jedan evro, ali će u tom slučaju jasno biti definisane obaveze kupaca."Nećemo dozvoliti da se desi da neko kupi firmu za jedan evro, pa da je onda namerno gurne u stečaj, proda imovinu i tako se naplati", poručio je Sertić.Komentarišući navode direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare da bi rokovi mogli da budu produženi da je zakonom određen jedino rok za transformaciju firmi koje imaju društveni kapital.Takvih, kaže, ima oko 80, što je manji deo u odnosu na spisak od 512 preduzeća predviđenih za privatizaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track