NARODNA BANKA: Devizne rezerve u martu veće za 202 miliona evra
Foto: Nebojša Mandić

Centralna banka

NARODNA BANKA: Devizne rezerve u martu veće za 202 miliona evra

InfoBiz -
Neto devizne rezerve na kraju marta iznosile su 8 milijardi i 287 miliona evra

BEOGRAD - Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) u martu su povećane za 202 miliona evra, i na kraju tog meseca iznosile su 10 milijardi i 515 miliona evra, objavila je danas centralna banka.

Tim deviznim rezervama se obezbeđuje pokrivenost novčane mase od 319 odsto i sedam meseci uvoza robe i usluga. Najveći devizni prilivi u martu bio je od prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 124,7 miliona evra, i po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 120 miliona evra.

Po osnovu korišćenja kredita i donacija ostvaren je ukupan priliv od 22,1 milion evra.Veći odliv iz deviznih rezervi bio je za izmirivanja obaveza inostranim kreditorima u iznosu od 165,1 milion evra i za isplatu dospelih državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima u iznosu od 102,4 miliona evra.

Po osnovu izmirivanja obaveza prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), isplaćena su 22,3 miliona evra na ime iskorišćenih sredstava u okviru "Stand-by" aranžmana iz 2009. godine, navela je NBS.

Neto devizne rezerve na kraju marta iznosile su osam milijardi i 287 miliona evra. Te rezerve predstavljaju ukupne rezerve umanjene za obavezne devizna rezerve banaka i sredstva povučena od MMF u okviru aranžmana iz 2009. godine. NBS je saopštila da je obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 762,4 miliona evra i bio je za 226,2 miliona evra manji nego u februaru.

U prvom kvartalu ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno dve milijarde i 472,7 miliona evra.NBS je navela da je u martu dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto, a na međubankarskom deviznom tržištu kupila 120 miliona evra kako bi ublažila prevelike dnevne oscilacije kursa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track