Na ruski kredit za železnicu kamata 4,1 odsto

Na ruski kredit za železnicu kamata 4,1 odsto

InfoBiz -
Najvećim delom kredita biće finansirana modernizacija železničke pruge na Koridoru 10 i pruga Beograd-Bar na teritoriji Srbije

BEOGRAD - Protokolom o uslovima ruskog kredita za železničku infrastrukturu u Srbiji u iznosu od 800 miliona dolara predviđena godišnja kamata od 4,1 odsto i otplata u roku od 10 godina, sa grejs periodom od četiri godine, rečeno je u Ministarstvu finansija."Ruska strana je Vladi Srbije dostavila protokol o kreditu, ali on neće moći da bude verifikovan u Skupštini Srbije pre jeseni. Do tada će biti pripremljeni projekti koji će biti finansirani ruskim kreditom", rekao je državni sekretar u Ministarstvu finansija Goran Radosavljević.Rok za povlačenje odobrenih pojedinačnih kredita za određene projekte u okviru ruske pozajmice biće pet godina, tako da će period mirovanja otplate teći od trenutka kad novac bude povučen.Radosavljević je objasnio da će najvećim delom kredita biti finansirana modernizacija železničke pruge na Koridoru 10 i pruga Beograd-Bar na teritoriji Srbije. "Završetak radova je planiran u roku od tri do četiri godine", rekao je Radosavljević.Generalni direktor Železnice Srbije Milovan Marković i predsednik Ruskih železničkih puteva Vladimir Jakunjin potpisali su 27. marta ove godine u Moskvi okvirni sporazum o realizaciji železničkih projekata u Srbiji.Taj sporazum, koji je u okviru ruskog državnog kredita Srbiji, predviđa izgradnju nove električne pruge sa jednim kolosekom između Valjeva i Loznice duge 68 kilometara, izgradnju i elektrifikaciju drugog koloseka pruge Beograd-Pančevo od 16 kilometara i rekonstrukciju srpskog dela pruge Beograd-Bar dugog oko 200 kilometara. Dokumentom srpske i ruske železnice predviđa se i rekonstrukcija šest deonica Koridora 10 kroz Srbiju, dužine 111 kilometara.

Nakon potpisivanja dokumenta rečeno je da projekat treba da bude realizovan u okviru ruskog kredita od 800 miliona dolara i uz učešće Srbije od 15 odsto, odnosno 120 miliona dolara. Predviđeno je da u poslovima obnove železničke infrastrukture u Srbiji ruske kompanije učestvuju sa 70 odsto, a srpske sa 30 odsto.Pregovori o ruskom kreditu Srbiji od milijardu dolara počeli su krajem oktobra 2009. godine. Do sada je povučen deo od 200 miliona dolara za podršku državnom budžetu, a ugovaranje dela kredita od 800 miliona dolara za železnicu je zastalo zbog toga što nisu bili pripremljeni projekti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track