GUVERNERKA TABAKOVIĆ: Dinar ojačao, sprečavamo velike oscilacije kursa
Foto: Zorana Jevtic

Borba za nisku inflaciju

GUVERNERKA TABAKOVIĆ: Dinar ojačao, sprečavamo velike oscilacije kursa

InfoBiz -
Dinar jeste ojačao, ali je naš zadatak da sprečimo prevelike oscilacije kursa u oba smera i to dosledno činimo svima merama, pa i intervencijama ma međubankarskom deviznom tržištu, rekla je Tabaković

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da je dinar ojačao, ali da je zadatak NBS da sprečava prevelike oscilacije kursa.

"Dinar jeste ojačao, ali je naš zadatak da sprečimo prevelike oscilacije kursa u oba smera i to dosledno činimo svima merama, pa i intervencijama ma međubankarskom deviznom tržištu", rekla je Tabaković.

Guvernerka je navela da je od početka godine NBS prodala 90 miliona, a kupila 380 miliona evra."Iako ne ciljamo ni jednu numeričku vrednost kursa, razlozi koji utiču na oscilacije kura su takve prirode da NBS ne sme da bude pasivni posmatrač", rekla je Tabaković.

Prema njenim rečima, NBS ima obavezu da sagledava celinu, da se bori za nisku inflaciju, za finansijsku stabilnost i zato svojim radom i izjavama doprinosi ukupnoj stabilnosti sistema.

Na pitanje da udruženja građana koji imaju kredite vezane za švajcarski franak nisu zadovoljni merama NBS, Tabaković je rekla da ima i zadovoljnih građana i udruženja koja podržavaju mere i rešenja NBS, ali se o njima ne govori i ne piše.

"Mnogima bi samo otpis dugova pomogao.

Učinili smo maksimum mogućeg u postojećim okolnostima", rekla je ona.

"I najvažnije od svega u 2013. smo izašli sa preporukom za kredite indeksirane u švajcarskim francima, ali i u evrima, u decembru prošle godine izmenili Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga koji uvodi kvalitetniju zaštitu građana, ali i preduzetnika i poljoprivrednika. Dakle, pre januarskih dešavanja sa švajcarskim frankom i bez pritisaka", rekla je guvernerka.

Na pitanje da li bi građanima preporučila da štede u dinarima ili evrima, Tabaković je rekla da je NBS učinila sve da štednja u dinarima bude prvi izbor."Niska inflacija i stabilna inflatorna očekivanja idu u prilog tome.

Ali svaka odluka mora biti lična. Na nama je da obezbedimo potpunu informaciju za takvu odluku", rekla je Tabaković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track