SVINJARIJE: Jedemo strane lešine a naše meso bacamo
Foto: Shutterstock

Ko odugovlači spasavanje svinjarstva

SVINJARIJE: Jedemo strane lešine a naše meso bacamo

InfoBiz -
Uvoz svinjetine je pet puta veći u ovoj godini, a država gangrenu stočarstva leči privremenim merama

BEOGRAD - Uvoz svih vrsta mesa u Srbiji drastično je povećan od početka godine, a pad domaće tražnje najviše su osetili uzgajivači svinja u Srbiji. Naime, samo je uvoz svinjetine u Srbiju porastao za čak pet puta u odnosu na 2014.Srbija je pojela više od 14.000 tona zamrznute svinjetine i 300.000 tovljenika iz uvoza, dok potrošačka društva ukazuju da je kvalitet mesnih prerađevina u našoj zemlji sve slabijeg kvaliteta.Dubioza uzgojaZemlje iz kojih najviše uvozimo su Nemačka, Španija, Danska, Holandija i Mađarska. Velike industrije mesa u Srbiji ukazuju na više problema koji utiču na sve veću dubiozu domaćeg uzgoja svinja, pre svega aludirajući na nemoć domaćih uzgajivača da utiču na državnu politiku. Istovremeno, rascepkanost i slaba organizacija uzgajivača osnovni su problemi zbog kojih je stanje u ovoj grani industrije katastrofalno.Interventni otkupNedavno uvedeni interventni otkup tovljenika, ponovo je pokazao koliko je republička vlast neusklađena s lokalom jer su se već pojavili pojedinci po opštinama koji imaju „posebna“ ovlašćenja za izbor farmi i otkup svinja. Takva neusklađenost stvara nezadovoljstvo i nepoverenje u dalje državne mere, ma kako one bile dobre. Na osnovu podataka koje su dosad izneli industrijalci, agroekonomisti, kao i uzgajivači svinja, Kurir u nastavku daje listu problema, ali i rešenja koja su moguća za obnovu domaće stočarske industrije.

REŠENJA10 KORAKA ZA REŠENJE „SVINJARIJE“Profesor Miladin Ševarlić, predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije i specijalni savetnik u Ekonomskom institutu, za Agrobiznis je u 10 tačaka izneo predlog mera za spas uzgoja svinja u Srbiji1. Eliminisati svinjsku kugu u Srbiji (2015-2017) i omogućiti izvoz i prevoz svinja i svinjskog mesa u zemlje EU2. U roku od 15 dana usaglasiti propise Srbije sa EU o dužini čuvanja i korišćenja zamrznutog svinjskog mesa na šest meseci3. U roku od 15 dana propisati obeležavanje zemlje porekla i proizvođača mesa koje se prodaje na meru u trgovini u Srbiji4. U ovoj godini pripremiti projekte za dve klanice NZPS i konkurisati za sredstva IPARD5. Organizovati nacionalnu zadrugu proizvođača svinja (NZPS) radi zajedničke nabavke priplodnih krmača i nerasta, koncentrovane hrane (bez GMO), opreme za prasilišta i tovilišta i veterinarskih lekova6. U ovoj godini formirati reprocentar za svinjarstvo radi poboljšanja genetike i produktivnosti svinja u Srbiji7. Do juna ove godine propisati minimalne uslove za preradu i plasman svinjskog mesa i prerađevina od svinjskog mesa u domaćoj radinosti8. U roku od 15 dana označiti svinjsko meso od svinja koje nisu hranjene GM proizvodima ili prerađevinama od GMO (sojina sačma, kukuruz...)9. U ovoj godini formirati i nacionalnu potrošačku zadrugu Srbije i direktno je povezati sa NZPS, što ukida posrednike i smanjuje troškove i proizvođača i potrošača10. Odmah organizovati marketinšku kampanju „Kupujmo naše meso bez GMO“ za solidarnost domaćih proizvođača i potrošača

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track