BAGATELA: Kupite boing 727 za samo 120.000 evra
Foto: Printscreen Yt

Prodaje se poslednja letelica „Aviogeneksa“

BAGATELA: Kupite boing 727 za samo 120.000 evra

InfoBiz -
Iako je država avion procenila na neverovatnih 840.000 evra, on će 5. maja biti ponuđen po skoro sedam puta nižoj ceni

BEOGRAD - Poslednji avion iz nekadašnje flote moćnog „Aviogeneksa“ na „dobošu“ će biti prodat 5. maja, saznaje Kurir. Početna cena na aukciji biće oko 14,5 miliona dinara, ili 120.000 evra.Zanimljivo je da na zvaničnom sajtu Agencije za privatizaciju piše da boing „B-727-200 I roben“ vredi 100,6 miliona dinara ili 840.000 evra, dok je prema poslednjoj proceni izvršitelja taj iznos 200.000 evra, od čega je 60 odsto - početna cena na aukciji - tih 14,5 miliona dinara.Radoslav Despotović, bivši predsednik sindikata „Aviogeneksa“, za Kurir kaže da su avion procenili „Aerodrom“ i izvršitelji i ta procena od 24 miliona dinara se poklapa sa onim što „Aerodrom“ potražuje od „Aviogeneksa“, a to je oko 24 miliona.- Ne verujem da je angažovana neka stručna kuća, koja bi jedina mogla da uradi pravu procenu. Sigurno je da avion vredi više jer sa ulaganjem od oko 50.000 evra može da leti - ističe on.Despotović kaže da će ostali poverioci - „Jat tehnika“, „Dunav osiguranje“ i radnici, koji potražuju 1,3 miliona evra - ostati kratkih rukava jer je avion najvrednije što „Aviogeneks“ ima. Početkom godine je doneta odluka da firma ide u stečaj, ali to se još nije desilo. Četrdesetak radnika je posle te odluke uzelo otpremninu.U Agenciji za privatizaciju Kurir nezvanično saznaje da poverilac koji ima zalog ili hipoteku nad avionom može da pokrene naplatu preko izvršitelja. Zvanične podatke Agencija može da pruži tek prvog radnog dana, to jest sutra. I izvršitelj Ivan Mladenović, koji sprovodi prodaju aviona, nije mogao da nam da više detalja jer ne radi, a i treba mu saglasnost Komore izvršitelja.

Retrospektiva aviogeneksaOD GIGANTA DO PROPASTI- 13 aviona imao najviše- 900.000 putnika prevezeno 1990.- 1 miliona evra duguje radnicima- 200.000 evra dužan „Dunav osiguranju“- 100.000 evra duguje „Jat tehnici“- do početka 2014. „Aviogeneks“ je leteo, tada je ostao bez licence- dug prema „Aerodromu“ je nastao na ime zakupa zemljišta povodom kog je vođen spor- „Aviogeneks“ je zavisna firma ICG, ćerke firme „Geneksa“

Čudne okolnosti stečajaKUPCI SE JAVILI, ALI DŽABARadoslav Despotović navodi da su firme iz Švajcarske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južnoafričke Republike i Rusije poslale pismo o zainteresovanosti. - One su krajem prošle godine htela da nas kupe, ali rešeno je da idemo u stečaj - dodaje on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track