Vlada napravila pomak, ali privatizacija je prespora
Foto: Dragana Udovičić

Bela knjiga: Analiza poslovanja saveta stranih investitora u Srbiji

Vlada napravila pomak, ali privatizacija je prespora

InfoBiz -
Napredak pokazuje donošenje zakona o građevinarstvu i inspekcijama, ali poverenje investitora biće veće kad budu videli i efekte privatizacije, poručio Uve Fredhajm

BEOGRAD - Stabilno makroekonomsko okruženje i uspostavljanje fiskalne ravnoteže dve su glavne oblasti u kojima Vlada Srbije mora da uspostavi kontrolu, poručio je predsednik Saveta stranih investitora (FIC) Uve Fredhajm.On je povodom predstavljanja Bele knjige FIC na konferenciji „Rijaliti ček“, odnosno analize stanja reformi u Srbiji i preporuka FIC za unapređenje poslovne klime, poručio da je zadovoljan što „vidi konkretne pomake u poslednjih šest meseci“ u srpskom poslovnom prostoru. Revizija i stabilnostUkazao je da se ti pomaci vide u donetim zakonima o građevinarstvu i o inspekcijama.- Ako uzmete Zakon o građevinarstvu, to vam je primer kako zakon može da pomogne ekonomiji. Dozvole za izgradnju dobijaju se brže, što će svakako stvoriti veće interesovanje potencijalnih investitora. A Zakon o radu mislim da je u velikoj meri pomogao velikim kompanijama da imaju dinamičniji način zapošljavanja - ukazuje Fredhajm, koji takođe napominje da proces privatizacije ide presporo.- Od oko 500 preduzeća, tek nekoliko je ušlo u proces restrukturiranja, a poverenje investitora biće veće kad budu videli da privatizacija ima efekata - podseća Fredhajm. Potpredsednik FIC Gabor Bekefi kaže da je Vlada Srbije u poslednjih šest meseci ostvarila napredak u šest od devet oblasti.Stečajni postupak- Uvereni smo da bi proces privatizacije trebalo znatno ubrzati i organizovati na transparentan način. Podaci pokazuju da od 502 kompanije koje su na spisku za privatizaciju, samo je za 12 raspisan tender, dok je u 76 kompanija pokrenut stečajni postupak - rekao je Bekefi i naglasio da su svakako potrebne sistemske reforme kako bi se obezbedio stabilan makroekonomski okvir.- Tu, pre svega, mislim na završetak procesa privatizacije i korporatizacije javnih preduzeća, reformu javne uprave. Ključno je i unaprediti efikasnost javnog sektora - rekao je on.

Usklađivanje sa EU„MORATE BITI NESTRPLJIVI“Fredhajm napominje da je jasna poruka stranih investitora da u Srbiji svi moraju da budu nestrpljivi što se tiče usklađivanja domaćih zakona i propisa sa onim iz EU i dodaje da je na kratak rok neophodno da ti propisi budu primenjivani i na terenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track