Mihajlovićeva: Železnice Srbije od 1. jula holding
Foto: Tanjug Aleksandar Stojanovic

Mihajlovićeva: Železnice Srbije od 1. jula holding

InfoBiz -
Kada je reč o pruzi Beograd - Pančevo podsetila da će ti radovi biti završeni dogodine. Ova vlada je otkočila ruski kredit od 800 miliona dolara. Deonica koju danas gledamo je 90 miliona i biće gotova naredne godine, radi se po planu, rekla je ministarka

BEOGRAD - Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će do 1. jula Železnice Srbije biti transformisane u holding i tri zavisna preduzeća.

Mihajlovićeva je rekla da će to biti odvojena akcionarska preduzeća - za infrastrukturu, prevoz robe i prevoz putnika, nad kojim će se nalaziti holding koji će "ograničeno trajati dve godine da reši sva nerešena pitanja".

"Naš plan je da 1.1.2018. preduzeće za infrastrukturu potpuno samostalno posluje", rekla je Mihajlović.Ona je objasnila da će se subvencije smanjivati u godinama koje dolaze jer će preduzeća biti efikasnija.Prema njenim rečima potrebno je povećati brzinu kojom se kreću vozovi, zbog čega se ulaže u infrastrukturu.

"Moramo da povećamo brzinu kojom idemo. To je ono što radi vlada. Jedno je reformisanje,a drugo je ulaganje u infrastrukturu, da bismo za nekoliko godina za duplo smanjili subvencije koje se daju Železnicama", rekla je Mihajlović.

Kada je reč o železničkoj infrastrukturi Beograd - Pančevo Mihajlović je podsetila da su ti radovi počeli prošle godine i da će biti završeni sledeće."Ova vlada prošle godine "otkočila" ruski kredit od 800 miliona dolara. Prošle godine otvorili smo nekoliko gradilišta. Deonica koju danas gledamo je 90 miliona i biće gotova naredne godine, radi se po planu", rekla je Mihajlović dodavši da se ni na jednom od gradilišta koja su otvorena prošle godine "ne stoji".Na pitanje o odgovornosti za kašnjenje radova, poput onih na koridorima 10 i 11 Mihajlović je rekla da će moći da se raskinu ugovori sa onima koji ne ispunjavaju svoje obaveze.

"Imali smo sastanak, prvi put od kada se uošte rade koridori 10 i 11, sa izvođačima, podizvođačima i projektantima. Dogovorili smo se da ukoliko neko ne poštuje rokove i ne uradi deset odsto, mora da se razmišlja o raskidanju tih ugovora. Srbija ima rokove, moramo rokova da se držimo, i mi koridore želimo da završimo", poručila je Mihajlović.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track