NOVO VREME: Epl kupuje Grčku, mislite o tome?!
Foto: Reuters

Čudno samo na prvi pogled

NOVO VREME: Epl kupuje Grčku, mislite o tome?!

InfoBiz -
Epl, Majkrosoft, Gugl Pfizer i Cisko imaju oko 429 milijardi dolara zaliha. Većina vodi poslove van SAD zbog poreskih olakšica koje dobijaju u drugim zemljama. Ako bi se polovina tog novca iskoristila za Grčku

ATINA - Sve je počelo kao šala na konferenciji deoničara Epla pre nekoliko godina. Jedan od učesnika konferencije je predložio da bi Epl trebalo da iskoristi svoj novac u gotovini, koji sada iznosi 194 milijarde dolara i da kupi Grčku.

Tom Kuk, direktor Epla nije bio ubeđen. Rekao je da Epl razmatra mnoge stvari za investiranje, ali da kupovina zemlje nije jedna od njih.

Međutim, Leonid Bershidsky iz Blumberga smatra da je možda Kuk propustio šansu. Ove nedelje Grčka je pribegla očajničkim merama da skupi 750 miliona evra kako bi platila dug MMF-u.

Gradonačelnik Soluna je tražio da se predaju rezerve, nekima su kasnile plate. Iz vlade su upozoravali da će zemlja ostati bez novca za samo nekoliko nedelja.

U međuvremenum, Epl je skupio 194 milijarde dolara gotovine i gomila je i dalje. Kompanija se odrekla nekih skupih projekata kao što je misija u svemir ili nova vrsta automobila, ali je sa s druge strane uložila u poboljšanje malih proizvoda koje već imaju, kao to je, na primer, "epl voč".

Bershidski je izračunao da Epl, Majkrosoft, Gugl Pfizer i Cisko imaju oko 429 milijardi dolara zaliha. Većina vodi poslove van SAD zbog poreskih olakšica koje dobijaju u drugim zemljama.

Ako bi se polovina tog novca iskoristila kao kaucija za Grčku, to bi smanjilo dug zemlje na 70% BDP koji bi se tada mogao kontrolisati.

Zauzvrat, Grčka bi mogla da ponudi ovim tehnološkim gigantima neki poreski dogovor. To je nešto što Epl već ima u Irskoj gde plaća porez na dobit samo dva odsto, iako je korporativni porez u Irskoj 12, 5 odsto.

Bershidsky kaže da postoji mogućnost i da EU prihvati ovakvu vrstu dogovora, i pored istrage koja se vodi protiv Epla u Irskoj, jer ne želi da Grčka bankrotira.

Grčka bi mogla da postane novo sedište za Epl, Majkrosoft , Gugl i Cisko, a to bi moglo da poveća i broj radnih mesta i dodatno razvije tehnologiju u zemlji. "Ubeđen sam da bi ovakva vrsta spasavanja naišla i na odobaravanje kod grčkog naroda kada bi se raspisao referendum”, rekao je Bershidsky.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja