RFZO KUPIO OTROVNE DIJALIZATORE: Bisfenol A na hemodijalizi direktno ubacuje u krv pacijenata!
Foto: Profimedia

Ugroženo zdravlje pacijenata

RFZO KUPIO OTROVNE DIJALIZATORE: Bisfenol A na hemodijalizi direktno ubacuje u krv pacijenata!

InfoBiz -
Svih 470.000 aparata koje je RFZO nezakonito kupio prošle godine sadrži bisfenol A, koji je Evropska komisija proglasila opasnim po zdravlje bubrežnih bolesnika

BEOGRAD - Republički fond zdravstvenog osiguranja za bolnice u Srbiji kupuje dijalizatore koji sadrže toksičnu supstancu bisfenol A, koja se tokom hemodijalize direktno ubacuje u krv pacijenata.Ove dijalizatore, koje RFZO već godinu dana i bez tendera nabavlja od kompanija „Frezenijus“, „Medikon“ i „R end B“, a o čemu je Kurir pisao u prethodnom broju, Evropska komisija (EK) je 18. februara proglasila opasnim po zdravlje ljudi i donela preporuku da se oni izbace iz upotrebe.Registrovani- Mi smo se obratili RFZO sa inicijativom da se ograniči upotreba dijalizatora koji sadrže bisfenol A zbog toga što ih je EK u februaru označila štetnim po zdravlje pacijenata. Ona je donela preporuku da, kad god je to moguće, treba koristiti dijalizatore koji u sebi ne sadrže bisfenol A jer ta toksična supstanca ide direktno u krv pacijenata tokom hemodijalize. Još čekamo njihov odgovor - kaže Dejan Tomović, direktor kompanije „Nipro D. Med“ iz Beograda, koja se već žalila na nezakonitost kupovine dijalizatora, a prigovor je u međuvremenu stigao i do Višeg tužilaštva.Umesto odgovora na pitanje zbog čega se kupuju opasni aparati, iz RFZO odgovaraju da je bezbednost dijalizatora u nadležnosti Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS).- Republički fond nabavlja isključivo dijalizatore koji su registrovani od strane ALIMS. U svakom postupku javne nabavke dijalizatora koji smo sproveli uslov je bio da ponuđeno medicinsko sredstvo mora biti registrovano u ALIMS. Svaki ponuđač je bio dužan da kao dokaz dostavi to rešenje ALIMS - kažu u RFZO i potvrđuju da im se firma „Nipro D. Med“ obratila sa inicijativom da uvaže preporuku EK radi sprečavanja daljeg oštećenja zdravlja pacijenata toksičnom supstancom.ALIMS odobrio- Uputili smo zahtev za mišljenje ALIMS o navodima „Nipro D. Med“. Tek po dobijanju odgovora ove nadležne institucije ili povlačenju rešenja o upisu tih medicinskog sredstva u registar ALIMS, Fond će imati mogućnost da reaguje - ističu u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.

ALIMS ne haje za oboleleEK JE PREPORUČILA, NIJE ZABRANILABranislav Radivojević iz Agencije za lekove i medicinska sredstva kaže da Naučno telo Evropske komisije preporučuje da bi trebalo da se koriste dijalizatori koji ne otpuštaju bisfenol A, ali da ga nije zabranilo.- Agencija je razmotrila preporuku EK i ustanovila da se ona odnosi na moguće postojanje štetnog uticaja bisfenola A kada je on direktno dostupan u sistemskoj cirkulaciji krvi, posebno kod novorođenčadi na intenzivnoj nezi, odojčadi na hroničnim medicinskim tretmanima i kod pacijenata na hemodijalizi. Takođe, Naučno telo EK naglašava da podaci o štetnosti bisfenola A zahtevaju dalje istraživanje - kaže Radivojević i dodaje da će ALIMS pratiti dalje odluke EK.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track