Usvojen dokument protiv gašenja Elektrovojvodine
Foto: Beta

Skupština Vojvodine

Usvojen dokument protiv gašenja Elektrovojvodine

InfoBiz -
Poslanici pokrajinskog Parlamenta većinom glasova usvojili informaciju o restrukturiranju Elektroprivrede Srbije (EPS) i predlažili da se Elektrovojvodina ne pripaja Elektrodistribuciji Beograd

NOVI SAD - Skupština Vojvodine usvojila je danas, većinom glasova, informaciju o restrukturiranju Elektroprivrede Srbije (EPS) u kojima se predlaže da Elektrovojvodina bude jedan od operatera za distribuciju električne energije, odnosno da ne bude pripojeno Elektrodistribuciji Beograd, kao jednom budućem društvu za distribuciju.

Posle gotovo tročasovne rasprave o toj temi zaključke, u kojima se navodi i da je “gašenje Elektrovojvodine” štetno po interese pokrajine, podržalo je 66 poslanika, protiv i uzdržanih nije bilo, a 25 poslanika nije glasalo o tom predlogu Pokrajinske vlade.

U zaključcima je predloženo da se zadrži decentralizovan sistem za distribuciju i upravljanje distributivnim sistemom i da je stoga potrebno formirati više operatera, od kojih bi jedan trebalo da bude Elektrovojvodina.

Predloženo je i to da Elektrovojvodina, kao kompanija od strateškog značaja za pokrajinu, zadrži status privrednog društva, radi “kvalitetnije i sigurnije isporuke električne energije kupcima, kao i radi očuvanja imovine pokrajine.

Ranije Pokrajinski sekretar za energetiku Nenad Stanković izjavio je danas da je najavljeno restrukturiranje Elektroprivrede Srbije (EPS) veoma štetno za interese Vojvodine jer predviđa gašenje Privrednog društva Elektrovojvodina.

- Smatramo da je gašenje Elektrovojvodine štetno po interese Vojvodine i njenih građana koji su svojim sredstvima izgradili infrastrukturu tog preduzeća - rekao je Stanković na sednici pokrajinske Skupštine koja raspravlja o usvajanju zaključka kojim se od vlasti Srbije traži da Elektrovojvodina ne bude ugašena.

Stanković je, kao ilustraciju uspešnog poslovanja Elektrovojvodine, naveo da je to preduzeće u 2014. godini imalo 21,3 milijarde dinara prihoda, a Elektrodistribucija Beograd (EDB) prihod od 19,3 milijarde.

- Neto dobitak Elektrovojvodine je 2014. godine bio 2,3 milijarde, dok je EDB imala gubitak od 3,4 milijarde dinara -naveo je Stanković i dodao da je aktiva Elektrovojvodine 80 milijardi dinara, a EDB 55 milijardi.

Stanković je istakao da su gubici Elektrovojvodine u prenosu električne energije 10,5 odsto, a u EDB 15 odsto, i ocenio da je zbog svega toga "nelogično" da Elektrovojvodina bude pripojena EDB-u.

Po njegovim rečima, takva centralizacija sistema će dovesti i do smanjenja broja zaposlenih u Vojvodini, a povećanja broja zaposlenih u Beogradu.

On je Skupštini Vojvodine predložio da usvoji zaključak kojim se od državne vlasti traži da se zadrži decentralizovani sistem i više operatera, a da Elektrovojvodina bude jedan od njih.

- Predloženo je i da se od Vlade Srbije traži da Elektroprivreda Srbije zadrži status privrednog društva radi obezbeđivanja kvalitetnijeg snabdevanja građana Vojvodin - naveo je Stanković i istakao da Zakon o elektroenergetici predviđa mogućnost da funkcioniše jedan ili više operatera i distributera na teritoriji Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track