Najnovije vesti

VELIKI ZAOKRET SRBIJE Vučić: Prihvatićemo sugestiju SAD i preći na gas iz Azerbejdžana
Foto: Marina Lopičić

Intervju američkoj agenciji Asošiejted pres

VELIKI ZAOKRET SRBIJE Vučić: Prihvatićemo sugestiju SAD i preći na gas iz Azerbejdžana

Biznis
Srbija je po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, veoma važno za naše američke prijatelje, takođe, rekao je premijer

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija prihvatiti sugestiju iz SAD da smanji zavisnost od ruskog gasa, tako što će se pridružiti gasovodu koji ima američku podršku i koji će sprovesti gas iz Azerbejdžana u Evropu.

 

U intervjuu za američku agenciju AP, koji je dao tokom posete Tirani, Vučić je naveo da je Srbija po pitanju energetske bezbednosti, spremna da koristi gas iz više izvora, što je, kako je rekao, "veoma važno za naše američke prijatelje, takođe".

 

Kako navodi AP, SAD već izvesno vreme rade na tome da podstaknu balkanske zemlje da se okrenu alternativnim izvorima gasa, pre nego da se nadaju izgradnji gasovoda koji bi preko Turske doveo ruski gas na Balkan. Američka agencija, uz objavljivanje prvog citata iz intervjua s Vučićem, navela je da podrška gasovodu pod pokroviteljstvom SAD predstavlja veliki politički zaokret Srbije, koja je tradicionalni saveznik Rusije.

 

"Zapad optužuje Rusiju da gas koristi kao sredstvo političkog uticaja na zemlje koje su, poput Srbije, potpuno energetski zavisne od ruskog gasa", piše AP.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...