SAMIT U PORTOROŽU Sertić: Srbija je lider regionalne saradnje
Foto: Tanjug Dragan Stanković

100 LIDERA

SAMIT U PORTOROŽU Sertić: Srbija je lider regionalne saradnje

InfoBiz -
Jedna od najvažnijih poluga budućeg razvoja celog regiona je upravo ekonomija. Da biste imali dobru ekonomsku saradnju morate da imate mir, političku stabilnost, precizirao je ministar privrede
1 / 7 Foto: Tanjug Dragan Stanković

PORTOROŽ - Ministar privrede Srbije Željko Sertić ocenio je da je regionalna saradnja veoma bitna za razvoj jugoistočne Evrope, istakavši da je Srbija u poslednjih godinu i po lider te saradnje.

"Jedna od najvažnijih poluga budućeg razvoja celog regiona je upravo ekonomija, kao prva poluga različitih vrsta saradnje. Da biste imali dobru ekonomsku saradnju morate da imate mir, političku stabilnost, koja onda na bazi toga može da razvija i druge odnose", precizirao je Sertić, koji je izaslanik predsednika Srbije na Samitu 100 lidera jugoistočne Evrope u Portorožu.

Skup u Portorožu, prema njegovim rečima je prilika da se podseti koliko su važni sastanci privrednika, poslovnih asocijacija, kao i da ih politika podrži u punom kapacitetu.

On je rekao da na ovakvim skupovima treba podsetiti i istaći ulogu Srbije u regionalnoj saradnji, jer je Srbija jedna od najaktivnijih zemalja u poslednjih godinu i po, što govori o željama premijera Aleksandra Vučića i vlade, kao i predsednika države da zemlja ide putem prosperiteta.

S tim u vezi je ukazao na kontakte koje je premijer uspostavio u regionu, istakavši posetu Albaniji, ali i sve procese koje Srbija vodi u okviru Briselskog sporazuma i posebno saradnju privrede na ovim prostorima koji su u okviru političkih dogovora i stremljenja za boljim životom osnova budućih rezultata koje možemo zajedno da postignemo.

Sertić je izrazio uverenje da, po pitanju regionalne saradnje, najaktivniju ulogu u celom regionu ima Srbija, i to pre svega zalaganjem premijera Vučića, koji je motor najvećeg dela aktvnosti koje se tiču ekonomskih i političkih okvira.

Ministar privrede je podsetio da je u Beogradu održan niz sastanaka međunarodnih organizacija, a kao primer je naveo sastanak kineskog premijera sa šefovima vlada 16 država regiona, kao i da su na bilateralnom nivou održane sednice Vlade Srbije sa vladama u Ljubljani i Skoplju.

Sve to, prema njegovim rečima ukazuje na potpunu promenu politike Srbije u pravcu otvaranja, regionalne saradnje, a koju korak u korak prate privrednici. Cilj vlade je, kako je istakao, da otvori prostor da privreda sarađuje i da se na osnovu toga i druge stavri realizuju.

On je rekao da kada postoji "više" ekonomije i većih profita privrednika i država ima korist kroz poreze i takse, te da taj novac može plasirati na rešavanje drugih pitanja koja su važna za ukupan razvoj zemlje.

Tokom sastanka sa šefovima država, u okviru Samita 100 u Portorožu, Sertić je najavio da želi da ukaze na prepreke koje postoje u okviru CEFTA. "Ono što je važno jesu elementi koji treba da osnaže privrednu saradnju. Imamo CEFTA dogovor, ali u okviru toga ima i dalje veliki broj prepreka koje ne omogućavaju dobru i efektnu saradnju", poručio je Sertić dodajući da je neophodno razgovarati o načinu prevazilaženja tih problema u regionu i šire.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track