OSILILI SE: Sami sebe postavljaju za direktore
Foto: Fonet

Poslovodstvo „Železnica Srbije“

OSILILI SE: Sami sebe postavljaju za direktore

InfoBiz -
Prvi železničar Miroslav Stojčić predložio Skupštini akcionara da on i njegovi najbliži saradnici budu postavljeni za rukovodioce tri nova preduzeća

BEOGRAD - „Železnice Srbije“ predložile su da Miroslav Stojčić, koji vodi ovo preduzeće, i dva njegova izvršna direktora preuzmu kontrolu i nad tri nove firme koje osniva ova državna kompanija, saznaje Kurir. I to nije sve - tri direktora su predložena i na funkcije u dve zavisne firme.Predlog da generalni direktor ŽS i dva izvršna direktora preuzmu tri novoosnovane firme trebalo je danas da usvoji Skupština kompanije, ali je sve odloženo na inicijativu Ministarstva saobraćaja. Stojčiću i izvršnim direktorima potčinjeni direktor Zoran Masal predložio je da generalni direktor upravlja „Srbijakargom“, firmom za prevoz robe, Nenad Kecman, izvršni direktor, „Srbijavozom“, firmom za prevoz putnika, a Rajko Ković, izvršni direktor, firmom za upravljanje infrastrukturom.Predlog da njih trojica kontrolišu nove firme potpisao je Zoran Masal, direktor Centra za restrukturiranje ŽS, koji je podređen Stojčiću i dvojici izvršnih direktora.- A onda je Stojčić to stavio na dnevni red Skupštine kompanije. Ne navodi se da će biti direktori, ali razlika je samo u rečima, oni će se o svemu pitati. Masal u suštini predlaže da Odbor direktora - to jest trojica direktora - izabere sam sebe. Logičnije je da Vlada Srbije odredi ko će upravljati ovim preduzećima - kaže naš sagovornik iz ŽS.

Zanimljivo je i da je Stojčićev pomoćnik za zavisna preduzeća Ivan Plesničar predložio da generalni bude predsednik Skupštine „Beogradčvora“, a izvršni direktor Rajko Ković, član Skupštine. I sebe je Plesničar predložio za člana. Interese ŽS u Saobraćajnom institutu CIP, prema predlogu, trebalo je da brani Svetozar Ćapin, kao predsednik Skupštine. On je poznat kao direktor s najkraćim stažom u fotelji. Direktor ŽS je bio samo nekoliko sati. Posle nesporazuma s Ministarstvom saobraćaja, Vlada Srbije ga je smenila.

SELI BI U JOŠ FOTELJA- Predstavnici ŽS u ćerkama-firmama- Svetozar Ćapin, predsednik Skupštine CIP- Nenad Kecman, član Skupštine CIP- Miroslav Stojčić, predsednik Skupštine „Beogradčvora“- Rajko Ković, član Skupštine „Beogradčvora“- Ivan Plesničar, član Skupštine „Beogradčvora“

Generalni direktorSVE JE OBRAZLOŽENOMiroslav Stojčić, generalni direktor „Železnica Srbije“, potvrdio je za Kurir da je sednica otkazana. On ističe da je to urađeno po nalogu ministarke saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović, ali nije rekao zašto. Na pitanje da li članovi odbora direktora sami sebe treba da izaberu za one koji će upravljati novim firmama, prvo je rekao da nema komentar, a onda je dodao da je u predlogu sve obrazloženo.- Pogledajte predlog, tu je sve objašnjeno - poručio je Stojčić.

Izabrali preduzećaMiroslav Stojčić, „Srbijakargo“Nenad Kecman, „Srbijavoz“Rajko Ković, firma za infrastrukturu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track