DRSKO: Evo ceduljče, pa plati porez
Foto: Shutter

Lokalni poreznici prevršili svaku meru

DRSKO: Evo ceduljče, pa plati porez

InfoBiz -
Činovnici sa Čukarice ne samo što kasne sa slanjem izvoda o dugovanju već građanima koji im dođu na noge rešenje za namet na imovinu izdaju na papirićima

BEOGRAD - U Srbiji lokalne poreske administracije rešenja o porezu na imovinu izdaju i na papirićima, o čemu svedoči slučaj jednog Beograđanina koji se obratio našem listu.Ne mogavši da dočeka rešenje za porez na imovinu, koja građanima širom Srbije već nedeljama kasne, sagovornik Kurira je otišao u Upravu javnih prihoda da vidi koliko mora da plati poreza.- Službenik je našao poresko rešenje u kompjuteru, ali kad sam mu tražio da ga iskopira, rekao je da mu ne radi štampač i da će mi on napraviti računicu. Počeo je nešto da računa i piše, 100, 200, 1.000, pa dodao još oko 200 dinara kamate i dao mi tri papirića. Na njima su bile neke brojke, koliko treba da platim sad, a koliko u avgustu i novembru - priča ovaj Beograđanin.Putujuća rešenjaPotom je zatražio broj računa da uplatiti novac, a službenik je rekao da pronađe onaj na koji je uplatio prošle godine jer se nije menjao.Zvaničan odgovor lokalne poreske administracije na Čukarici, gradske Uprave javnih prihoda i gradskog Sekretarijata za finansije nismo dobili. Nezvanično smo saznali da su poreznici sa Čukarice ovih dana poslali poreska rešenja i da ona trenutno „putuju“ ka građanima, zato rešenja ne mogu da se izdaju građanima direktno u njihovim prostorijama. Ovu informaciju, međutim, naš sagovornik nije dobio.Da je ponašanje opština problematično govori i podatak da je s pojedinima bilo dogovoreno da ne povećavaju porez jer su već povećale prihode na ime većeg broja poreskih obveznika.- Dogovor sa opštinama je da one ni na koji način ne smeju da povećaju cenu poreza, već da povećaju obuhvat naplate, to jest da pokušaju da naplate i sve ono što do sada nisu imali u poreskoj evidenciji. Čelnici pojedinih opština s kojima radimo, a u kojima je više novca od naplate poreza popunilo kasu sada razmišljaju da smanje stopu oporezivanja - istakao je Aleksander Grunauer iz Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ). On smatra i da bi trebalo promeniti zakonske odredbe po kojima lokalna samouprava cenu kvadrata u određenoj zoni obračunava na osnovu najmanje tri kupoprodajne transakcije koje su bile u toj opštini.Loš zakon- Ako kod njih nije bilo kupoprodajnih ugovora, onda se uzima prosek iz najbližih gradova i tu se stvara prostor za manipulaciju, jer opštinama nije striktno određeno da uzmu prosek svih kupoprodajnih ugovora, već to mogu da budu i tri najskuplja - ističe on.

Slobodan MilosavljevićVEĆI POREZ ZBOG SELIDBESlobodan Milosavljević, gradski sekretar za finansije, izjavio je da se najveći broj pritužbi građana na uvećana rešenja za porez odnosi na slučajeve u kojima se adrese nekretnine i vlasnika ne poklapaju, što znači da vlasnik ne živi u toj nekretnini i gubi pravo na poresku olakšicu. Oko 100.000 građana od ukupno 700.000 poreskih obveznika u Beogradu promenilo je adresu stanovanja ili se odselilo i time je izgubilo pravo na poresku olakšicu od 50 odsto, koja ne može da iznosi više od 20.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track