Klizište oporezovali kao elitno gradilište!
Foto: Nemanja Pančić

Mirijevčanima zacepili 200 puta veći namet

Klizište oporezovali kao elitno gradilište!

InfoBiz -
Iliji Petroviću retroaktivno odrezali pola miliona dinara poreza za vinograd na klizištu koje se greškom katastra vodi kao građevinska zemlja

BEOGRAD - Uprava javnih prihoda grada Beograda oglobila je građane Mirijeva, povećavši im poreske namete i do 200 puta, a sve zbog nemara urbanističkih vlasti u gradu.Lokalni vlastodršci su zemlju Mirijevčana oporezovali kao gradsko građevinsko zemljište iako je u pitanju klizište na kom nikakva gradnja nije dozvoljena! Uporedo s tim, Uprava prihoda im je retroaktivno isporučila rešenja za četiri godine unazad, i to s iznosima 200 puta većim od onih koje su plaćali zaključno sa 2010.Među pogođenima je i Ilija Petrović, kome u rešenju za 2014. piše da za zemljište od oko 70 ari pod vinogradom treba da plati porez od 62.073 dinara, a za koje je 2010. platio svega 289 dinara.- Od 2010. nisam uopšte dobijao rešenja za porez, da bi 21. oktobra prošle godine dobio zahtev da prijavim imovinu. Službenica je odbila da primi moju prijavu dok na njoj ne upišem da je u pitanju građevinsko zemljište, a ne poljoprivredno, na kome se 40 godina nalaze vinogradi i gaji sezonsko voće i cveće. Zato smo sada i dobili 20.000 odsto veći porez od onog koji smo ranije plaćali. Retroaktivno za četiri godine unazad odjednom treba da platim 505.314 dinara - kaže Ilija za Kurir i dodaje da je njegovu žalbu odbacio i drugostepeni organ, odnosno Regionalno odeljenje PU Beograd.Petrović, prema sadašnjim propisima, mora da plaća porez na gradsko građevinsko zemljište bez obzira na to što je Regulacionim planom za naselje Mirijevo i odluci Sekretarijata za urbanizam na tom prostoru izričito zabranjena gradnja zbog klizišta i predviđeno „sanaciono zelenilo“. Međutim, kako tu odluku katastar uopšte nije ažurirao, ono se i dalje bez osnove naplaćuje kao građevinsko. Petroviću je i za 2015. godinu stiglo da plati oko 100.000 dinara poreza zajedno sa kućom.Iz Uprave grada Beograda, Sekretarijata za urbanizam i Katastra nepokretnosti nismo dobili odgovore zbog čega se zemljište koje se nalazi na klizištu tretira kao građevinsko.

Pobuna opštinaraSAVSKI VENAC PROTIV POREZA!Predsednik opštine Savski venac Dušan Dinčić zbog „pljačkaških“ poreza na imovinu od Ustavnog suda Srbije zatražiće ocenu ustavnosti Zakona o porezu na imovinu.- Smatram da su porezi na imovinu razrezani građanima Savskog venca toliko nerazumno visoki da predstavljaju kršenje njihovih ljudskih prava. Pošto Grad Beograd, koji je i razrezao ovolike poreze, nije želeo da na zahtev opštine Savski venac izmeni odluke o ekstrazoni, prinuđen sam da interese građana Savskog venca zaštitim na Ustavnom sudu - kaže Dinčić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track