Mihajlovićeva: Srbija dobro mesto za ulaganje
Foto: Tanjug Marko Djokovic

Dolazak stranih investitora

Mihajlovićeva: Srbija dobro mesto za ulaganje

InfoBiz -
Srbija je dobro mesto za ulaganje i ubuduće biće još bolje mesto za ulaganje, istakla je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i dodala da vlada čini sve da obezbedi povoljne uslova i domaćim i stranim investitorima

BEOGRAD - Kompanija Ikea dobila je danas građevinsku dozvolu za izgradnju prve robne kuće u Srbiji, kod Bubanj potoka, koju je uručila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je poručila da je Srbija dobro mesto za ulaganje. Mihajlović je dozvolu uručila direktoru za nekretnike i razvoj kompanije Ikea za Jugoisočnu Evropu Vladislavu Laliću, u prisustvu gradonačelnika Beograda Siniše Malog.

Građevinska dozvola je posle dugo godina data jednoj izuzetnoj kompaniji koja će u Srbiji da gradi i zaposli 300 ljudi, rekla je Mihajlović i dodala da gde god se Ikea pojavila uticala je na rast BDP-a zemlje i proglašavana je za najboljeg poslodavca. Prema njenim rečima, dolazak stranih investitora u Srbiju podiže konkurentnost domaće privrede, a zadatak vlade je da dovodi investitore i da stvara što povoljniji ambijent za ulaganje da bi ti investitori ostali.

"Srbija je dobro mesto za ulaganje i ubuduće biće još bolje mesto za ulaganje", istakla je Mihajlovićeva i dodala da vlada čini sve da obezbedi povoljne uslova i domaćim i stranim investitorima. Ova vlada radi u rokovima koje je postavila i protokol sa Ikeom se realizuje onako kako je dogovoreno, u saradnji sa Gradom Beogradom, rekla je Mihajlović i dodala da je projektom predviđeno izmeštanje naplatne rampe kod Bubanj potoka koja i inače treba da bude izmeštena zbog izgradnje obilaznice oko Beograda.

Lalić je rekao da je dozvola izdata u rekordnom roku od svega dva dana za objekat koji će se graditi kod Bubanj potoka.Sada predstoje priprema terena i izmeštanje naplatne rampe kod Bubanj potoka, a putna i vodovodna infrastruktura je planovima regulisana, rekao je Lalić i dodao da će pripremni radovi poceti za nekoliko nedelja.Ikea ima planove da otvori još robnih kuća u Srbiji, ali će to zavisiti od uspešnosti prvog objekta u Beogradu, kazao je Lalić.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao da je investicija Ikea iznosi oko 70 miliona evra, koja će zaposliti najmanje 300 radnika i dodao da se već sledeće godine očekuje završetak tog objekta. Otpravnica poslova Ambasade Švedske u Beogradu Lisel Martinenko Agerlid (Liselott Martynenko Agerlid) pokazala je novinarima u Vladi Srbije mali imbus ključ, tvrdeći da u Švedskoj svi znaju šta je to, od premijera, poljoprivrednika i supermodela i umeju da ga koriste i ako ga imate u alatu, onda to znači da živite u "Ikea zemlji".

Ikea u Srbi znači da će svi građani imati pristup njenim proizvodima, dobrog kvaliteta i po razumnim cenama, što je evć viđeno u zemljama u okruženju, rekla je švedski diplomata i ocenila da je današnje uručivanje građevinske dozvole jednoj švedskoj komapniji veoma bitan korak u odnbosima dve zemlje. Memorandum o saradnji Ministarstva gradevinarstva Srbije, grada Beograda i kompanije Ikea potpisan je oktobra 2014. godine.Ikea je ranije najavila da ce uložiti oko 300 miliona evra u izgradnju pet robnih kuca u Srbiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja