UBI NAS DOZVOLJENI MINUS: Ko platu stalno koristi unapred, uzmu mu i po 8.000 dinara
Foto: Zorana Jevtić/Ilustracija

Kamate koštaju boga oca

UBI NAS DOZVOLJENI MINUS: Ko platu stalno koristi unapred, uzmu mu i po 8.000 dinara

InfoBiz -
Ukoliko je potrošač svoju platu od 25.000 dinara stalno koristio unapred, platiće, zavisno od banke, od 3.750 do 8.375 dinara, dakle u nekim bankama više nego duplo u odnosu na druge, tvrde u Asocijaciji potrošača

BEOGRAD - Asocijacija potrošača Srbije (APOS) upozorava građane da su kamate na dozvoljeni minus jako visoke, a da se efektivna kamata u bankama kreće od 15 do 33,5 odsto.

Ova razlika se najbolje ogleda, piše u saopštenju APOS-a, kada se izrazi u novcu koji potrošač treba da plati na kraju godine."Ukoliko je svoju platu od 25.000 dinara stalno koristio unapred, platiće, zavisno od banke, od 3.750 do 8.375 dinara, dakle u nekim bankama više nego duplo u odnosu na druge", piše u saopštenju.

APOS savetuje potrošače da se potrude da nikada ne koriste maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa, jer se lako može desiti da pri mesečnom obračunu kamate nemaju dovoljno novca da ga bar delimično pokriju. "U tom slučaju ulazite u nedozvoljeni minus, a to znači duplo veće kamate", upozorili su, dodajući da ne treba na brzinu potpisivati ugovor ne raspitujući se o uslovima dozvoljenog minusa da ne bi bili iznenađeni sumom novca koju moraju da plate.

Uslove dozvoljenog minusa APOS je izveo na osnovu uporednog istraživanja koje je sproveo u okviru projekta "Potrošač - investitor na tržištu" koji finansira Ambasada SAD u Beogradu.Uzorak je obuhvatio 15 banaka koje su imale najveću ukupnu neto bilansnu aktivu prema podacima objavljenim na sajtu NBS od 31. decembra. 2014. godine.

"Ono sa čim smo se suočili su različite informacije iz više izvora jedne iste banke. Zato smo se odlučili da odemo direktno do filijala banaka po informacije. Ipak, ni to nije bio garant tačnosti podataka, jer smo od nekoliko banaka dobili naknadne korekcije informacija dobijenih od njihovih službenika", piše u saopštenju.

Asocijacija potrošača je zaključila na osnovu analize da je često povoljnija opcija od dozvoljenog minusa podizanje gotovinskog ili potrošačkog kredita, pa prema potrebama novac rasporediti, "što govori o tome koliko je dozvoljeni minus skup".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track