POSKUPLJENJE: Evo koliki će vam sad biti račun za struju
Foto: Rojters

Rast cena

POSKUPLJENJE: Evo koliki će vam sad biti račun za struju

Biznis
01:28h
Oni koji su plaćali oko 4.000, sada će za struju izdvajati oko 500 dinara više, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić

BEOGRAD - Najavljeno poskupljenje struje od 12 odsto, građani koji plaćaju račun između 2.500 i 3.500 dinara osetiće po dodatnih 300 ili 400 dinara na računu, a oni koji su plaćali oko 4.000, sada će za struju izdvajati oko 500 dinara više, izjavio je danas profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Arsić je, u izjavi Tanjugu, rekao da će rast cene struje pogurati i inflaciju za oko jedan procentni poen.

"Skuplja struja uticaće i na cene drugih proizvoda, a taj uticaj će iznositi negde oko jedan odsto. Dakle, svi ostali proizvodi u proseku će poskupeti za jedan odsto, pa će rast inflacije, koji predstavlja ponderisani prosek rasta svih drugih cena i cena struje, iznositi nešto preko jedan odsto", rekao je Arsić. On je podsetio da je u 12 odsto poskupljenja 7,5 odsto akciza koja ide u budžet a 4,5 odsto odlazi EPS-u na ime veće cene kilovata.

"Cena struje od 12 odsto je zapravo povećana za građane i za sve druge potrošače koji koriste struju na niskom naponu, a to su recimo trgovine, banke, uslužne delatnosti... Za one na visokom i srednjem naponu, a to su industrijski proizvođači, primeniće se samo povećanje po osnovu akcize od 7,5 odsto", objašnjava on.

Prema njegovim rečima, to je povećano bez obzira da li oni struju uvoze ili je kupuju u Srbiji.

"Samo taj akcizni deo će kod njih uticati na rast cene drugih proizvoda", naglasio je on. Arsić je ocenio da je pozitivno to što će inflacija zbog ovog poskupljenja verovatno ući u granice postavljenog cilja, a to je četiri, plus ili minus 1,5 odsto.

"Inflacija će konačno preći 2,5 odsto. Računalo se i ranije na povećanje cene struje i to je jedan od razloga što je inflaija neko vreme ispod ciljanog koridora", zaključio je Arsić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja