Najnovije vesti

SRBIJA MOŽE DA PEČE: Rakijaćemo i u EU ako se registrujemo!

INTEGRACIJE: Šta se sve menja u poljoprivredi

SRBIJA MOŽE DA PEČE: Rakijaćemo i u EU ako se registrujemo!

Biznis
Srbija će moći da proizvodi sve što je i do sada proizvodila, ali pod nešto drugačijim uslovima

BEOGRAD - Poslednjih godina u Srbiji važi pravilo: kada seljaka hoćeš da uplašiš Evropskom unijom, samo mu reci da nakon pristupanja više neće moći da peče rakiju i proizvodi sir i kajmak. Ili da svi krastavci koje ubere u bašti moraju da budu istih dimenzija ili od prodaje nema ništa.

Mnogo je zabluda u vezi sa EU, a odgovor na sve gorenavedene tvrdnje je: to nije tačno. Ali je, s druge strane, tačno da će srpski poljoprivrednik na putu ka EU morati da promeni određene navike. Ipak, ne mora da brine - proizvodnja rakije je dozvoljena, ali u ograničenim količinama.

Susedna Hrvatska se tako nakon ulaska u EU susrela sa ograničavanjem proizvodnje rakije. Naime, tamošnji „rakijaši“ najpre moraju da se registruju i plate poseban paušalni iznos od 100 kuna (oko 14 evra), dok im je za sopstvenu potrošnju dopušteno da proizvedu najviše 50 litara. Na svaki litar ispečene rakije preko dozvoljene kvote plaća se dodatno oko 21 kuna (2,9 evra). Inače, proizvođači koji se ne registruju rizikuju da plate kaznu do 10.000 kuna.

Udruživanje proizvođača

Snežana Bogosavljević Bošković, ministarka poljoprivrede, kaže da zajednička poljoprivredna politika EU zahteva striktno poštovanje određenih uslova, ali da se to uglavnom odnosi na proizvode koji se plasiraju na tržište, dok proizvodnja za lične potrebe ne podleže standardizaciji.
- Uslovi se u najvećoj meri odnose na poštovanje zahteva očuvanja životne sredine, bezbednosti hrane, dobrobiti životinja, kao i zaštite zdravlja bilja i životinja - kaže Bogosavljević Bošković i dodaje:

- Osim uslova koje pristupni proces sam po sebi nameće, mnogo je važnije da se kod poljoprivrednika poveća svest o potrebi unapređenja sopstvene proizvodnje, odnosno povećanja konkurentnosti. Veoma bitna stvar je udruživanje proizvođača, a sve zbog lakšeg plasmana proizvoda i bolje tržišne i pregovaračke pozicije.

Iskustvo Hrvatske je dosta pozitivno kada je reč o poljoprivrednom sektoru. Tamošnji ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kaže da su evroskeptici farmerima najčešće servirali priču da u Uniji više neće moći da proizvode i prodaju sir i kajmak.

Red i odgovornost

- Pokazalo se da to uopšte nije tačno. Ali mlekari moraju ispuniti određene standarde. To znači da moraju imati adekvatan prostor, rashladne uređaje, uslove koji zadovoljavaju zdravstvenu sigurnost i ispravnost. Prosto, uvedeni su red i odgovornost, a tako se štite i proizvođači i kupci - kaže Jakovina za Kurir.

 

Nova pravila
KONTROLISAN PUT OD NJIVE DO STOLA

Hrvatski ministar poljoprivrede dodaje da je u početku bilo dosta otpora prema novim pravilima proizvodnje i prodaje.
- Ljudi često nisu spremni na promene. No, u EU postoji jasna poljoprivredna politika koja se poštuje u svih 28 članica. I ta pravila se moraju poštovati, sviđalo se to nama ili ne. Put od njive ili farme do stola korisnika mora da bude jasan i u svakom trenutku kontrolisan - kaže Jakovina, koji, kao i njegova srpska koleginica, savetuje farmerima da se udruže jer se tako podiže konkurentnost na tržištu.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...