Kirbi: USAID uložio 19,5 miliona dolara u bolje poslovanje u Srbiji
Foto: Marina Lopičić

Petogodišnjica projekta

Kirbi: USAID uložio 19,5 miliona dolara u bolje poslovanje u Srbiji

InfoBiz -
Kirbi je rekao da su u saradnji sa Vladom Srbije radili na donošenju Zakona o planiranju i izgradnji, o inspekcijskom nadzoru, smanjenju parafiskalnih nameta kako bi se stvorili uslovi za lakše poslovanje i brži ekonomski razvoj Srbije

BEOGRAD - Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) uložila je 19,5 miliona dolara tokom proteklih pet godina u program za bolje uslove poslovanja u Srbiji, izjavio je u sredu veče ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi.

Kirbi je na obeležavanju petogodišnjice tog projekta rekao da su u saradnji sa Vladom Srbije radili na donošenju Zakona o planiranju i izgradnji, o inspekcijskom nadzoru, smanjenju parafiskalnih nameta kako bi se stvorili uslovi za lakše poslovanje i brži ekonomski razvoj Srbije.

On je dodao i da je izdvojeno dodatnih četiri miliona dolara za nastavak tog projekta koji će trajati do decembra 2017. godine i da će fokus biti na primeni zakona i izradi podzakonskih akata.

Kao primer rezultata projekta, Kirbi je naveo da će zahvaljujući novom Zakonu o planiranju i izradnji i bržem izdavanju građevinskih dozvola privreda Srbije imati za 75 miliona evra godišnje manje troškova.

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je Srbiji veoma stalo da poboljša uslove poslovanja i napreduje na listi Doing bussiness Svetske banke.

"Zbog toga će Vlada Srbije nastaviti saradnju sa USAID-om na poboljšanju uslova poslovanja", rekla je Mihajlović. Ona je dodala i da su neki od projekata na kojima se radi kako bi se bolje primenio Zakon o planiranju i izgradnji i softer za lokalne samouprave i pokretanje pozivnog centra.

"Novi Zakon o planiranju i izradnji omogućio je da se građevinske dozvole umesto za pet, šest godina izdaju za manje od mesec dana, a skraćena je i procedura za dobijanje priključka za struju sa 90 na 15 dana", dodala je ministarka. Projekat za bolje uslove poslovanja pokrenut je u januaru 2011. godine .

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track