OČAJ: Mleko u prahu gasi srpske farme krava
Foto: Profimedia

Otkupna cena mleka niža 20 odsto, i dalje pada

OČAJ: Mleko u prahu gasi srpske farme krava

InfoBiz -
Početkom 2015. mlekar je zarađivao 30 dinara po litru, a sada svega 24, otkup je sve slabiji, a mlekari kažu da će stoku prodati ili zaklati

BEOGRAD - Otkupna cena mleka u pojedinim delovima Srbije pala je ponovo prethodnih dana, i to za dva-tri dinara, dok je od početka godine srozana za ukupno 20 odsto, što je oko šest dinara. Umesto tri dinara zarade, srpski stočari sada imaju tri dinara manjka, pa se većina sprema da krave proda ili zakolje.Proizvođači iz Ljiga žale se i da se masovno uvozi mleko u prahu iz Bugarske, koje je jeftinije, ali, kako kažu, nekvalitetnije, i da se zbog konditorske industrije taj segment ne štiti u korist domaćih proizvođača mleka.Haos u Ljigu- Otkupna cena u zapadnoj Srbiji, u okolini Loznice, Krupnja, Koceljeve, Šapca, Ljiga, smanjena je sa oko 30 na 24 dinara. Sve je krenulo u februaru, a poslednje smanjenje bilo je ovih dana. Neke mlekare prestaju sa otkupom, a masovno se uvozi mleko u prahu iz Bugarske. Jeftinije je, ali slabijeg kvaliteta, pa se time dodatno ubija domaća proizvodnja. Svi se hvataju za glavu, kukaju... Po ovoj ceni mleko nećemo prodavati, pravićemo sir ili ćemo klati krave - kaže jedan od seljaka iz krupanjskog kraja.Ogromne količine jeftinog evropskog mleka, zbog sankcija Rusije, preplavile su Srbiju i region, pa su domaći farmeri i mlekare na ivici propasti. Uvoz mleka iz EU u prvih pet meseci povećan je 3,5 puta.Vasa Džigurski iz Udruženja proizvođača mleka Srbije ima sto krava. Kaže da mu je otkupna cena po litru zvanično smanjena za 2,5 dinara, a nezvanično i više.- Najveća moja dobit je 10 odsto na otkupnoj ceni od 40 dinara, i ako mi uzmeš 2,5, vidi šta imam. Ništa ne mogu da uradim, možemo samo da ćutimo, kreditno smo zaduženi... Čekamo neke bolje dane, a do tada će nestati domaća proizvodnja - rezigniran je ovaj farmer.Dozvole i sertifikatiU Ministarstvu poljoprivrede kažu da subvencionisanjem stočarstva i mlekarstva utiče na unapređenje uslova poslovanja koji treba da povećaju konkurentnost. „Sporazumi o slobodnoj trgovini obezbeđuju pristup naše robe u drugim zemljama po sniženim stopama ili bez carina (Rusija). Smanjeno je vreme za dobijanje izvoznih dozvola za Carinski savet, a usaglašavaju se i izvozni sertifikati koji olakšavaju izvoz“, navode u Ministarstvu.

Slobodan PetrovićBIĆE JOŠ GORE, STAO JE I IZVOZPrelevmani koje je uvela država nedovoljni su da se spase mlekarski sektor, država mora da pomogne izvoz jer će se situacija pogoršati, smatra Slobodan Petrović, stručnjak za proizvodnju i preradu mleka.On objašnjava da je Srbija probala da se zaštiti prelevmanima, ali gde god smo izvozili, sada nemamo prolaz jer stiže jeftinija roba iz EU. Pada i izvoz, stvara se viša i pad otkupnu cene.- Jedan od naših velikih proizvođača sira je u oktobru prošle godine izvezao sto tona sira u BiH, a u februaru tri! Za sto tona sira trebalo mu je milion litara mleka, a sad mu odjednom ne treba toliko - kaže on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track