Najnovije vesti

POTPISANO: Gasprom i NIS grade termoelektranu kog Pančeva
Foto: Reuters

Investicija od 140 miliona evra

POTPISANO: Gasprom i NIS grade termoelektranu kog Pančeva

Biznis
Naftna industrija Srbije potpisala je ugovor sa kompanijom Centrenergoholding, koja je deo Gasprom Energoholding grupe, o osnivanju zajedničke firme radi izgradnje termoelektrane kod Pančeva, saopštio je večeras Gasprom

BEOGRAD - Ugovor potpisan na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu propisuje da će kompanija biti osnovana pod imenom "Serbskaja Generacija" Novi Sad, i da će sprovoditi projekat izgradnje elektrane kapaciteta između 140 i 208 megavata.

Centroenergoholding biće vlasnik 51 odsto, a NIS 49 odsto udela u zajedničkoj firmi. Početak izgradnje planiran je za ovu, a puštanje elektrane u rad za 2018. godinu. Vrednost projekta je 140 miliona evra, a veći deo investicije obezbediće Gasprom Energoholding. Termoelektrana, koja će koristiti prirodni gas kao glavno gorivo, snabdevaće energijom NIS-ovu rafineriju, a možda i NIS-ovog strateškog partnera HIP Petrohemiju, dok će ostatak biti ponuđen na srpskom tržištu struje.

Sporazum su potpisali generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko i generalni direktor Gasprom Energoholdinga i Centroenergoholdinga Denis Fjodorov, u prisustvu direktora Gasproma Alekseja Milera.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...