LETOVANJE U SRBIJI: Zapušteni hoteli i putevi, a skuplje nego u Grčkoj!
Foto: Damir D

Kakva je turistička ponuda za leto

LETOVANJE U SRBIJI: Zapušteni hoteli i putevi, a skuplje nego u Grčkoj!

InfoBiz -
Od 550 licenciranih turoperatera, tek desetak nudi odmor u zemlji, i to u trajanju od tri do sedam dana jer građanima ne mogu da ponude jeftin i kvalitetan aranžman

BEOGRAD - Sudeći prema ponudi turističkih agencija, kampanja „Letujmo u Srbiji“ bila bi osuđena na propast. Osim što svega desetak od ukupno 550 licenciranih agencija u Srbiji nudi neku destinaciju za odmor u domovini, one se uglavnom svode na aranžmane od tri do sedam dana boravka u već centrima poput Zlatibora, Kopaonika i banja.Prepušteni sami sebiGledajući prvenstveno dubinu džepa turista, agencije su domaću ponudu prilagodile stranim gostima, kojima nude kružne ture po Srbiji, pa domaći građani koji požele da letuju u zemlji moraju sami debelo da se potrude i nađu mesto za odmor koje će imati koliko-toliko pristupačnu cenu i pristojan smeštaj i uslugu. Milan Lainović, potpredsednik Asocijacije turističkih agencija Srbije (JUTA), kaže da od 260 njihovih članica, samo 10 u ponudi ima letovanja u Srbiji, i to zbog toga što građanima ne mogu da ponude jeftin i kvalitetan aranžman.- Hoteli po Srbiji su zapušteni, putevi su loši, a cena je viša nego u Grčkoj, pa ljudi neće da idu tamo bez obzira na to što je osoblje ljubazno i hrana dobra. Oni pak hoteli koji su renovirani, skupi su za srednju klasu, jer hotel sa četiri zvezdice košta od 50 do 70 evra dnevno. Privatni hoteli imaju mali kapacitet i brzo se popune - kaže Lainović. On smatra da država mora da se potrudi oko dobrog banjskog potencijala koji u Srbiji propada, dok naši građani idu na banjanje u Sloveniju. Ljubiša Nešovanović, direktor agencije „Robinzon“, koja je među retkima koje u ponudi imaju odmor u Srbiji, potvrđuje da su poblem skromni smeštajnim kapacitetima. - Nacionalni park Tara sa Drinom u zaleđu je biser Srbije koji ima sve osim hotela. Hoteli nisu renovirani i sa niskim su standardom, pa nisu dostojni te lepote- ističe on.Poziv ugostiteljimaMinistarstvo turizma objavilo je poziv ugostiteljima da se prijave ukoliko žele pruže smeštaj uz vaučere od po 5.000 dinara građanima. Mogu da se prijave svi ugostitelji iz Srbije, izuzev Beograda, Novog Sada, Niša i Kragujevca, a vaučerima se mogu plaćati smeštaja i hrane za najmanje pet noćenja od 1. avgusta do 20. novembra 2015.

Mračna strana srpskog turizmaSTRANCI SE ŽALE NA HRANU I TRANSPORTUgostitelji kažu da stranci koji borave u Srbiji imaju primedbe na to što im umesto tradicionalne srpske kuhinje - punjenih paprika, pita zeljanica i sarmica - nudimo bečku šniclu i pomfrit. Zameraju nam i na lošoj putnoj infrastrukturi, upozorva Ivana Šuberić iz Udruženja PKS za turizam.- Putevi su prva prepreka. Odnos zaposlenih prema gostima mora da bude bolji. Domaće agencije su naučile na veliku kupovnu moć i naviku građana da idu na more, ali su se sada te stvari promenile, a naše destinacije nisu konkurentne- ističe ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track