Najnovije vesti

NOVI ZAKON: Nema ugovora - nema ni oglasa za prodaju stana!

Promet nekretnina

NOVI ZAKON: Nema ugovora - nema ni oglasa za prodaju stana!

Biznis
Agencija za nekretnine ne sme da oglasi stambeni objekat ili jedinicu za koju nema ugovor o posredovanju sa vlasnikom. Lazarevićeva: Inspekcija mora da proveri advokatske kancelarije jer se nezakonito bave oglašavanjem i prometom nekretnina

BEOGRAD - Ponuda stanova na prodaju u Srbiji skoro da je prepolovljena jer je primena Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti sprečila da agencije bez dozvole reklamiraju tuđe stanove na prodaju.

Kako za Kurir kaže Slaviša Pešić, član Klastera nekretnina, sve je manje nevažećih oglasa za prodaju stanova, odnosno prakse da se kupcima nude već prodati stanovi ili stanovi koji su već oglašeni kod drugih agencija za promet nekretnina.
- Prema zakonu, agencija za nekretnine ne sme da oglasi stan za koji nema ugovor o posredovanju sa vlasnikom stana. To je dovelo do toga da je broj stanova koji se prodaju drastično pao u ponudi, odnosno broj stanova je realan za razliku od ranije, kada je jedan stan nudilo 10 agencija za nekretnine. Sada konačno imamo realno stanje stvari na tržištu nekretnina - kaže Pešić za Kurir.

Da je oglasa za prodaju stanova sve manje slaže se i Katarina Lazarević, vlasnica jedne poznate agencije, koja napominje da ilegalni trgovci nekretninama i dalje postoje.
- Oglasi su svedeni na minimum jer oglašivači neće da objavljuju oglase ako nemaš potvrdu da si registrovana agencija. Međutim, zakon nije rešio problem nelegalne prodaje stanova. Oni koji su radili na crno pre donošenje zakona i dalje rade kako su navikli, a tržišna inspekcija trese nas koji smo i pre radili legalno. Inspekcija mora da uđe i u nelegalne agencije i prekontroliše advokatske kancelarije jer se advokati bave oglašavanjem i prometom nekretnina, a nijedan tržišni inspektor im nikad nije ušao u kancelariju jer se plaše tužbi - kaže Lazarevićeva.

Ona ističe da je tržište nekretnina ipak živnulo kada je u pitanju poslovni prostor.
- Trenutno je velika ponuda lokala, ali ima i veliki broj zainteresovanih kako za kupovinu lokala tako i za zakup. Očekuje se da će država da prodaje lokale koji su njenom vlasništvu, a kojima rukovodi „Poslovni prostor“, pa su cene po kvadratu pale - kaže Lazarevićeva.

Grupacija posrednika
NEMA ČAROBNOG ŠTAPIĆA

Predsednik Grupacije posrednika u prometu nepokretnosti u Privrednoj komori Srbije Damir Borić kaže da je za minimalno 35 odsto manji broj oglasa za prodaju nekretnina, ali da i dalje ima pojedinaca koji ih nezakonito oglašavaju. On ističe da građani i dalje mogu da oglase i prodaju samo svoj stan.
- Ne možete čarobnim štapićem da iskoristite nešto što je u praksi postojalo 20 godina. Od 8. maja, kada je formiran registar, nekretnine može prodavati samo onaj ko je u taj registar upisan. Advokat ili neko drugi ko oglašava nepokretnost, a nije u registru posrednika, nezakonito se bavi tim poslom - kaže Borić.

 

PRIMERI PRODAJE STANA

GRAĐANIN SAM KUPUJE I PRODAJE

Objavi oglas da kupuje ili prodaje stan
Plaća ugovor notaru, koji treba da proveri da li je sve legalno

PREKO ROĐAKA ILI ADVOKATA

Građanin daje punomoćje rođaku ili advokatu da ga zastupa
Advokat u ime klijenta sklapa ugovor sa agencijom za nekretnine
Građanin plaća advokatu ugovoreni novčani iznos
Rizik je u tome što pojedini advokati sami bez agencija za nekretnine prodaju stanove, a u slučaju štete građanin može da tuži

GRAĐANIN SKLAPA UGOVOR SA REGISTROVANOM AGENCIJOM ZA NEKRETNINE

Agencija oglašava prodaju ili kupovinu stanaGrađanin plaća agenciji dva odsto od zaključene vrednosti posla plus PDVNema opasnosti od prevare jer je zaštićen ugovoromNotaru plaća overu ugovora

GRAĐANIN SKLAPA UGOVOR SA VIŠE AGENCIJA ISTOVREMENO

Plaća dva odsto od zaključenog posla plus PDV samo onoj koja mu završi posao

Sve ostalo je kao i u slučaju 3

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...