Vujović: Imamo tajni plan za spas od grčke krize!
Foto: Marina Lopičić

Ministar o državnim finansijama

Vujović: Imamo tajni plan za spas od grčke krize!

InfoBiz -
Šef srpskih finansija poručio da je Vlada sa SB i MMF pripremila Srbiju za eventualni grčki scenario, kao i da će sledeća misija u Srbiju doći 20. avgusta

BEOGRAD - Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je juče da naredna delegacija Misije MMF dolazi u Srbiju od 20. do 30. avgusta, da ima više teškoća nego što je očekivao, ali da neće biti većih problema. Pored toga, ministar je ubeđen da grčka kriza neće izazvati potrese u Srbiji, ali da je Vlada sa Svetskom bankom i MMF spremila tajne mera povodom tog slučaja.- Vlada pomno prati šta se dešava u Grčkoj i koliko bi to moglo da utiče na finansijske i druge tokove u Srbiji. Pravili smo i procene sa Svetskom bankom i MMF za slučaj da se takve stvari dogode, ali se one drže u tajnosti. Analizirali smo sve elemente koji mogu da utiču na razvoj događaja u Srbiji, ne očekujemo da će do velikih potresa doći, ali imamo spremne mere. NBS ima vodeću ulogu u tome jer su finansijske veze najvažniji element - naveo je Vujović, poručujući da prva revizija programa reformi Vlade Srbije, koju je MMF podržao trogodišnjim aranžmanom, 26. juna ide pred Savet direktora te institucije, a na osnovu dobijenih informacija kompletan izveštaj preliminarno je prošao bez diskusijeBez diskusije- Dobra vest je da je izveštaj stigao na vreme i da niko nije imao ni jedno jedino pitanje. To govori da smo uspešno prošli taj program i otklanja sve dileme o progresu koje su bile u medijima - pohvalio se ministar i poručio da je to ujedno i priznanje Vladi Srbije i Srbiji za uspešno sprovođenje reformi koje su definisane u oktobru prošle godine. On je naveo da je program Vlade realizovan uz podršku i dela međunarodnih finansijskih institucija, pre svega Svetske banke, koja će podržati tri strukturna stuba reformi: u javnim preduzećima, firmama u restrukturiranju i u javnoj upravi. Vujović je naveo i da su od više od 20 direktora u Svetskoj banci njih 15 iz najvećih zemalja pohvalili program reformi Vlade Srbije kao vrlo hrabar.Vujović je istakao i da će za nekoliko dana biti gotova statistika republičkog budžeta, a do 15. jula i svi drugi elementi.Planovi- Deficit budžeta približio se cifri od 30 milijardi dinara i nadam se da će do kraja godine biti prostora za reviziju plata i penzija. Deficit je za oko 75 milijardi manji od onog što je dogovoreno sa MMF. Planirano je da do kraja juna deficit iznosi oko 105 milijardi dinara. Do kraja jula imaćemo jasnu sliku budžeta i očekujemo da neće biti većih problema, iako imamo više teškoća nego što smo planirali - rekao je Vujović, kriveći za to nespremnost na reforme, a koje svi načelno podržavaju.

Nova računicaBDP 4.000 MILIJARDIPrema Vujovićevim rečima, bruto domaći proizvod je juče procenjen na blizu 4.000 milijardi dinara, dodajući i da je to rezultat većih poreskih i neporeskih prihoda, u koje ulaze i dividende javnih preduzeća, što do sada nije bila praksa. On je naglasio i da će EPS morati da smanji tehničke gubitak jer gubi 16 odsto između struje koja uđe u sistem i očita se na satovima, a u Evropi je to oko pet odsto.

Lazar ŠestovićMILIJARDE IZ SVETSKE BANKE ZA RUPE U BUDŽETUKredit koji je Svetska banka odobrila Srbiji u iznosu od 2,2 milijarde dolara biće iskorišćen za rešavanje problema koje Srbija ima godinama, a nastavak aranžmana sa MMF i sprovođenje strukturnih reformi u javnim preduzećima su glavni uslovi za korišćenje kredita - izjavio je glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović. On je istakao da će novac najpre biti upotrebljen za budžetsku podršku i za finansiranje deficita u budžetu, a da će drugi deo novca od kredita biti uložen u investicione projekte, a najviše u oblast zdravstva, energetike i infrastrukture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track