CRNOGORCI TRAŽE BORAVIŠNE TAKSE: Ko neće da se prijavi, plaća kaznu 300 evra!
Foto: Profime

Odlučili da proteraju Srbe s Jadrana

CRNOGORCI TRAŽE BORAVIŠNE TAKSE: Ko neće da se prijavi, plaća kaznu 300 evra!

InfoBiz -
Maltretiranje: Boravišnu taksu evro po danu plaćaju svi turisti, a dokaz o tome moraju imati na granici pri izlasku iz Crne Gore

BEOGRAD - Svi turisti iz naše zemlje koji ove godine žele da letuju u Crnoj Gori moraće od tamošnjeg domaćina da pribave potvrdu o prijavi boravka ili će pri povratku u Srbiju platiti kaznu od čak 300 evra.Ovu obavezu imaju i Crnogorci sa srpskim državljanstvom, pa će i oni čak i zbog samo jednog prenoćišta kod roditelja ili rođaka u Montenegru boravak prijavljivati lokalnom MUP. Ovo su posledice pooštrene primene Zakona o boravišnoj taksi, kojim je crnogorsko Ministarstvo održivog razvoja i turizma odlučilo da zavede red i napuni budžet.- Rođena sam u Crnoj Gori i svi moji žive tamo, ali mi do sada niko nije tražio potvrdu o prijavi boravka. Sad putujem u goste u dva grada u Crnoj Gori i moraću zbog samo jednog prenoćišta da se prijavljujem u oba da ne bih platila kaznu. Još gore je što ću morati da maltretiram i familiju da ide u katastar za potvrdu o vlasništvu svog stana koja se plaća osam evra i koja im je potrebna da bi prijavili moj boravak - kaže M. K. iz Beograda.Ona navodi da zna za slučaj žene s malom decom koju su crnogorski carinici na prelazu u Srbiju izbacili iz autobusa zato što nije imala potvrdu o prijavi boravka.Pomoćnica crnogorskog ministra turizma Olivera Brajović, koja je radila na novom zakonu o boravišnim taksama, kaže da obaveza prijave boravka postoji 50 godina, ali da je građani nisu poštovali.- Sad je sistem elektronski povezan i bolje se kontroliše ko ulazi u zemlju i izlazi iz nje. Osim što je boravišna taksa poskupela sa 80 centi na evro po danu, sve ostalo je isto. Turisti koji borave u Crnoj Gori makar i jednu noć moraju da imaju prijavljen boravak u policiji ili u lokalnoj turističkoj organizaciji i da plate boravišnu taksu. Plaćanja boravišne takse oslobođeni su samo oni koji su u gostima kod roditelja, ali i oni moraju biti prijavljeni - kaže Brajovićeva.Ona dodaje da boravak u Crnoj Gori moraju da prijave i oni koji tamo imaju imovinu, ali nemaju stalni boravak.U turističkoj agenciji „BG Laki travel“ potvrđuju za Kurir da su crnogorski graničari ove godine pooštrili kontrolu.- Bez potvrde o boravku ne može se izaći iz Crne Gore. U suprotnom, mora se platiti kazna od 300 evra. Turisti u hotelima i privatnom smeštaju u kojem borave plaćaju boravišnu taksu, a vlasnici ih prijavljuju MUP i izdaju im potvrdu o prijavi boravka - kažu u toj agenciji.

I ovde paprenoZA TURISTE NEMA NI JEFTINIJEG ROMINGAUpravni sud Crne Gore ukinuo je međudržavni sporazum o nižoj ceni rominga u CG, BiH, Srbiji i Makedoniji za građane tih zemalja koji bi trebalo da stupi na snagu 30. juna. To znači da roming u toj državi neće pojeftiniti, ali će crnogorski državljani koji otputuju u susedne zemlje moći jeftinije da telefoniraju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track