STEČAJ: Država svojim radnicima duguje 400 miliona evra
Foto: Beta Dragan Gojić

Društvena preduzeća prestaju da postoje, ali ne i dugovi

STEČAJ: Država svojim radnicima duguje 400 miliona evra

InfoBiz -
Oko 100.000 zaposlenih potražuje u proseku po 500.000 dinara, mnogi od njih već imaju presude domaćih sudova, ali još uvek ne mogu da naplate novac

BEOGRAD - Oko 100.000 radnika društvenih preduzeća potražuje oko 400 miliona evra na ime zaostalih plata. Retki su uspeli da preko privatnih izvršitelja naplate svoja dugovanja, mnogi su u Strazburu dobili sporove protiv države, koja zasad odlaže rešavanje ovog velikog problema.Rad bez plate devedesetih, ali i posle 2000. bio je normalna stvar u društvenim firmama.ProtestiOko 100.000 radnika, prema nekim procenama, potražuje u proseku po 500.000 dinara, što je oko 400 miliona evra. Mnogi imaju presude domaćih sudova, ali ne mogu da naplate novac, pa su se žalili Evropskom sudu u Strazburu, koji ih je podržao.Bivši radnici društvenih preduzeća okupili su se pre neki dan ispred Gradske kuće u Nišu kako bi dobili obaveštenje o ishodu sastanka u Beogradu na kome se rešavalo pitanje isplate njihovih zarada od 2002. do 2010. Žarko Đorđević, predstavnik radnika, izjavio je da je radna grupa počela da radi i da bi uskoro trebalo da se zna model za isplatu zarada. Procene su da se svakom niškom radniku, od njih oko 4.000, u proseku duguje po 40 zarada.Nadležni ćuteDržava je krajem 2012. tražila od radnika da prijave svoja potraživanja, ali od tada ćuti. Vladimir Lužajić, bivši radnik građevinske firme „Venac“ iz Sombora, kaže za Kurir da su mu tada u Agenciji rekli da se ne nada parama pre kraja 2013. On, kao i manji deo radnika kojima se duguju plate, ima dve izvršne presude na 1,1 milion dinara.- Duguju mi 56 plata, a firmu sam tužio 1999. Firma je dva puta privatizovana, prvi gazda ju je opustošio, a drugi je odneo ono što je preostalo - kaže on.

Agencija za privatizacijuŠUBARA: TEŠKO PITANJELjubomir Šubara, direktor Agencije za privatizaciju, kaže za Kurir da sve zavisi od sudbine preduzeća u kojima su radnici bili, da li su otišla u stečaj ili su privatizovana.- Razmatraju se neka rešenja, ali imajući u vidu da su cifre velike, teško je naći dobar odgovor - ističe Šubara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track