PROPADANJE SRBIJAGASA: Bajatović izdaje menice kao Fikret Abdić
Foto: Nebojša Mandić

Kako se krčmi državna imovina

PROPADANJE SRBIJAGASA: Bajatović izdaje menice kao Fikret Abdić

InfoBiz -
Rukovodstvo državnog gubitaša u 2014. izdalo 800 menica iako je kompanija zabeležila gubitak od čak 45 milijardi dinara

BEOGRAD - Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, izdao je 800 menica koje kompanija ne može da pokrije iz sadašnjeg poslovanja, slično kao Fikret Abdić, čuveni direktor „Agrokomerca“ iz bosanske Velike Kladuše. Zbog toga bi firma već danas otišla u stečaj, da Vlada Srbije ne garantuje za njena zaduženja.Prema finansijskom izveštaju „Srbijagasa“ za 2014, ostvaren je gubitak od čak 45 milijardi dinara, ili skoro 400 miliona evra, a u isto vreme izdato je 800 blanko menica.- U bilansu stanja iskazan je gubitak iznad visine kapitala, koji je na kraju 2014. bio 72 milijarde dinara. Kratkoročne obaveze na kraju 2014. veće su od obrtne imovine za 88 milijardi dinara. Ove činjenice ukazuju na postojanje materijalno značajnih neizvesnosti koje mogu da izazovu sumnju u sposobnost „Srbijagasa“ da posluje u skladu s načelom stalnosti pravnog lica - napisao je revizor finansijskog izveštaja „Srbijagasa“ .Ovo, kako za Kurir kažu stručnjaci, znači da bi „Srbijagas“, da je privatna firma otišao u stečaj. Ipak, brljotine uprave državnog gubitaša pokrivaju garancije Vlade Srbije, a njihove dugove na kraju plaćaju građani. Prema evidenciji NBS „Srbijagas“ je upisao ukupno 800 blanko menica izdatih na osnovu zaključenih ugovora o snabdevanju javnih snabdevača prirodnim gasom, po kreditima odobrenim uz državnu garanciju i drugim osnovama.Zoranu Jankoviću, članu Nadzornog odbora „Srbijagasa“, nije jasno kako ovoliki broj menica može da izda javno preduzeće bez saglasnosti Odbora i Vlade Srbije.- Poznato je u kakvim finansijskim neprilikama je „Srbijagas“. To vam je slično kao što je radio Fikret Abdić i izdavao menice bez pokrića. Ali za sve poslove „Srbijagasa“ garantuje Vlada Srbije, pa će te menice morati ona da plati, odnosno građani - objašnjava za Kurir Janković.

Aleksandar StevanovićŠKOLSKI PRIMER STEČAJAEkonomista Aleksandar Stevanović kaže da finansijski rezultati „Srbijagasa“ predstavljaju školski primer za stečaj, pa bi se moglo reći da su poverioci sada vlasnici ove državne firme.- Ko ima menice, taj će prvi naplatiti dug ako ima novca na računu, a ako ga nema, onda će se čekati stečaj. Građani će na kraju platiti sve akrobacije državnih preduzeća - jasan je on.

Uprava „Srbijagasa“BEZ ODGOVORANi direktor ni drugi rukovodioci „Srbijagasa“ nisu imali komentar ovim povodom, iako su im pitanja dostavljena u više navrata. Dušan Bajatović nije odgovarao ni na pozive, ni na poruke Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track