LUD ZBUNJENOG: Država Miškoviću olakšala da proda imovinu

Priznato da je vlasnik zgrade Delta sporta

LUD ZBUNJENOG: Država Miškoviću olakšala da proda imovinu

InfoBiz -
Geodetski zavod odobrio „Delta holdingu“ da uknjiži 2.212 kvadrata na placu za koji mu država osporava vlasništvo. Mišković nakon ove odluke može još lakše da nađe kupca za zgradu na elitnoj lokaciji čija je prodaja najavljena još u martu

BEOGRAD - „Delta holding“ Miroslava Miškovića upisao se kao vlasnik objekta „Delta sporta“ na Novom Beogradu, i to u trenutku kada se za taj objekat traže kupci, a država pokušava da raskine ugovore na osnovu kojih je srpski tajkun došao do zemljišta na kom je zgrada izgrađena, saznaje Kurir.Republički geodetski zavod dozvolio je 24. juna „Delti“ da se uknjiži kao vlasnik, a nakon žalbe koju je ova kompanija podnela 10. marta ove godine. U RGZ za Kurir su potvrdili da je „Delta holding“ dobio pravo da se upiše kao vlasnik objekta poslovnih usluga broj 2, površine u gabaritu 1.767 kvadrata i korisne površine 2.212 kvadrata, izgrađenoj na katastarskoj parceli 2309/20.Milioni evraOvim je s jedne strane dodatno zakomplikovano prepucavanje o polaganju prava na zemljište između Sava centra i hotela „Hajat“ na Novom Beogradu, a s druge strane Mišković više nema prepreka da objekte „Delta holdinga“ proda kako je kompanija u martu ove godine najavila da planira.Mišković je, podsetimo, posle serije ugovora sa društvenim preduzećem „Geneks“ devedesetih godina poslao suvlasnik parcele od 2,2 hektara ili 22.000 kvadrata. „Delta holding“ je tada upisan kao sukorisnik parcele, pa mu pripada 10.838 kvadrata, čija se vrednost procenjuje od pet do 8,7 miliona evra.Uknjiženje „Delta holdinga“ je još zanimljivije ako se zna da je Agencija za privatizaciju u februaru tražila od „Geneksa“ da raskine sve ugovore u vezi sa spornim placom.- „Geneks“ se žalio protiv ove odluke Agencije jer smatra da nije moguće raskinuti ugovore. Ali Ministarstvo privrede je potvrdilo odluku Agencije. Posle toga, „Geneks“ se žalio upravnom sudu i sada se vodi spor - kaže sagovornik Kurira iz „Geneksa“.

5. mart 2015.
5. mart 2015.

PrivatizacijaInače, Agencija za privatizaciju nikada nije odgovorila na zahtev „Geneksa“ iz septembra 2010. godine u kome se traži da se parcela 2309/20 površine 2,2 hektara navede kao imovina ovog i danas društvenog preduzeća.

29. mart 2015.
29. mart 2015.

Analiza Kurir prvi otkrio kako je Mišković došao do vrednog placaISTRAGA O UGOVORIMA ZA ZEMLJUKurir je već pisao da je Mišković veoma jeftino dobio 10.839 kvadrata društvenog zemljišta u elitnom delu Novog Beograda, gde je izgradio sedište svoje kompanije. Do zemlje je došao devedesetih godina prošlog veka i početkom 21. veka ugovorima sa „Geneksom“.Naš list je u više navrata u martu ove godine objavio i da država želi da iseli Miškovića sa ovog placa na Novom Beogradu jer je Agencija za privatizaciju početkom februara tražila od „Geneksa“ da raskine ugovore sa „Deltom“ o spornom placu. „Delta“ je u martu ove godine saopštila da se zgrada „Delta holdinga“ prodaje, kao i da će se centrala privremeno preseliti nekoliko stotina metara dalje na Novom Beogradu, tačnije u „NBGP apartmane“. Kurir je pre godinu i po objavio da je Mišković pod sumnjivim okolnostima došao do hektara zemlje na pomenutoj lokaciji prilikom kupovine „Geneksove“ imovine u privatizaciji. Tužilaštvo i policija su u junu ove godine pokrenuli istragu o spornim ugovorima za vredno zemljište.

„Delta holding“REDOVNA PROCEDURAU „Delta holdingu“ kažu za Kurir da je reč o redovnoj proceduri uknjiženja.- Uknjižen je objekat koji je aneks postojeće zgrade holdinga u kojoj je bio „Delta sport“, a sada je „Delta DMD“. Nikakve prepreke u vezi sa uknjiženjem nisu postojale - poručuju iz „Delte“, ne negirajući da će im ovo olakšati dalju potragu za kupcima objekata kompanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track