SAJBER-KRIMINALCI: Mejlovima pokrali firme za milion evra

Preduzeća iz Srbije na meti

SAJBER-KRIMINALCI: Mejlovima pokrali firme za milion evra

InfoBiz -
Presretanjem i lažiranjem elektronske pošte oštećeno na desetine domaćih privrednika, među kojima i Nebojša Atanacković, predsednik UPS

BEOGRAD - Međunarodni sajber-kriminalci oštetili su na desetine srpskih preduzeća za više od milion evra tako što su im presretali i lažirali elektronsku poštu s inostranim poslovnim partnerima.Novu šemu internet prevare razotkrilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje upozorava da su prevari najpodložnija mala i srednja preduzeća.

Na tragu lopovima- Izvršioci presreću elektronske poruke koje firme iz Srbije razmenjuju s poslovnim partnerima u inostranstvu, a potom otvaraju lažne naloge za elektronsku poštu s promenjenim slovnim ili brojčanim karakterima. Potom se predstavljaju kao zaposleni u stranoj kompaniji, ugovaraju poslove i onda šalju lažne profakture za uplatu s promenjenim instrukcijama za plaćanje - objašnjavaju u MUP. Odatle ističu da uz saradnju međunarodne policije još prikupljaju dokaze i rade na identifikovanju kriminalaca. Da na ovu vrstu prevare nisu imune ni velike kompanije, za Kurir potvrđuje i Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, čiju su firmu sajber-lopovi pre dve godine pokrali za oko 30.000 evra.- Kupovao sam mašinu od jedne kineske kompanije koja prodaje specijalne filtere svuda u svetu. Prevaranti su presreli naše prve kontakte i promenom samo jednog slova nastavili da komuniciraju s nama. Imali su odgovore na sva pitanja, slali su nam podatke i prospekte mašine. NasamareniSve je teklo isto kao i s drugim partnerima od kojih smo kupovali opremu u Kini. Transfer je obavljen preko Velike Britanije, na račun u Londonu, što nije čudno iako je firma u Kini. Kada su nam se javili ljudi iz prave kompanije, shvatio sam da naručenu i plaćenu mašinu nikad neću videti - navodi Atanacković. On kaže da je prevaru prijavio nadležnima za sajber-kriminal, ali da još nema epiloga. Atanacković otkriva da prevaranti koriste nižu cenu robe kao mamac za kupce.- Treba otvoriti akreditiv preko banke, pa kad roba stigne, onda pustiti novac. Ne treba unapred plaćati nešto što se ne vidi - ističe Atanacković.

Dragoljub RajićUIGRANI PREVARANTIDragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku kaže da je od 2010. znatno porastao broj prevara na internetu koje sprovode uigrane grupe prevaranata.- U te prevare uključeni su srpski i albanski kriminalci u Evropi jer većina naših malih firmi teško stupa u kontakt sa stranim firmama zbog slabijeg znanja jezika. Stranci kad posluju s nama retko naručuju i plaćaju velike isporuke i to su obično iznosi od 500 do 5.000 evra - ističe Rajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track